Istoričari kritikuju intervju Sonje Biserko

Istoričari Predrag Marković, Čedomir Antić i Srđan Cvetković oštro su reagovali na intervju Sonje Biserko objavljen u časopisu Matice hrvatske, piše "Blic".

Izvor: B92

Petak, 31.07.2015.

11:18

Default images
Foto: Thinkstock

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava je za list "Vijenac" odgovarajući na pitanje o udelu mitologije u srpskoj istoriji i "nepriznanju istine", rekla da je "cela srpska istorija velika laž" i da su brojni mitovi stvoreni iz nepoznavanja osnovnih činjenica. Biserko je rekla i da bez istine nema pomirenja.

Ona je za "Vijenac" rekla i da je Jugoslavija porušena angažovanjem srpske elite, posebno grupe okupljene oko Dobrice Ćosića, a govorila je i o pogrešnom odnosu Srbije prema delu srpske istorije koji se odnosi na otomansku istoriju.

Istoričar Srđan Cvetković je rekao da u srpskoj istoriji ima mitova i spornih mesta, ali ne "tako kako ih je ona objasnila" i naveo da je taj intervju ostrašćen i kao svaka generalizacija pun netačnosti.

"Kroz intervju provejava subjektivnost i olako davanje sudova, uz očigledno nepoznavanje činjenica", rekao je on.

Istoričar Predrag Marković je u izjavi za "Blic" rekao da "pristojnost nalaže da se emisija Parovi i Sonja Biserko ne komentarišu", dok ej Čedomir Antić rekao da je pitanje koliko nadležna ministarstva i Vlada Srbije imaju kontakta sa Helsinškim odborom i koliko ta organizacija dobija sredstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: