Kameron na meti kritika zbog izjave o migrantima

Britanski premijer Dejvid Kameron izazvao je oštre kritike javnosti zbog izjava o migrantima za koje je rekao da u "rojevima prelaze u Mediteran".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.07.2015.

19:21

Default images
Foto: Beta/AP

"Roj ljudi dolazi preko Mediterana, u potrazi za boljim životom, oni žele da dođu do Britanije zato što u Britaniji ima posla, Britanija je rastuća ekonomija, neverovatno mesto za život", rekao je Kameron televiziji ITV tokom posete Vijetnamu.

On je, međutim, dodao da Britanija mora da zaštiti svoje granice tako što će sarađivati sa susednom Francuskom, preneo je AFP.

Kameron treba da se "seti da govori o ljudima, a ne insektima", rekla je lider opozicionih laburista Herijet Herman.

Oglasio se i Savet za izbeglice koji radi sa tražiocima azila ocenivši da je Kameronova izjava "užasan, dehumanizujući govor jednog svetskog lidera".

Čak je i Najdžel Faradž, lider Stranke za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) koja se zalaže za strožu kontrolu imigracije, izjavio da ne bi nikad upotrebio sličan rečnik.

"Premijer je jutros pokušavao da zvuči oštro. A sasvim drugo je pitanje da li to zapravo misli ili ne", rekao je Faradž za BBC.

Oko 3.000 ljudi, uglavnom iz Sirije i Eritreje kampuje u francuskoj luci Kale dok pokušavaju da pređu u Britaniju ilegalno, brodovima ili vozovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: