MH17: EU žali zbog ruskog veta

EK izrazila je duboko žaljenje zbog ruskog veta u UN na formiranje specijalnog suda koji bi bio zadužen za suđenje odgovornim za avionsku nesreću.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2015.

17:55

Default images

"Neophodno je da svi koji su direktno ili indirektno povezani s obaranjem malezijskog aviona budu izvedeni pred lice pravde", izjavila je portparolka EK Maja Kocijančić.

Rusija je sinoć stavila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti kojom je trebalo da bude uspostavljen međunarodni tribunal koji bi procesuirao odgovorne za prošlogodišnje obaranje malezijskog aviona nad Ukrajinom.

"Rezolucija je bila namenjena postavljanju mehanizma za krivično gonjenje odgovornih za tu užasnu tragediju", rekla je ona i dodala da porodice žrtava zaslužuju da pravda bude zadovoljena.

Kako su javile svetske agencije, glasanje je usledilo posle lobiranja ruskog predsednika Vladimira Putina koji je rekao da uspostavljanje suda nema nikakvog smisla u trenutku dok još traje istraga o slučaju.

Osnivanje tribunala tražili su Malezija, Holandija i Velika Britanija, koje su prosledile rezoluciju u UN.

Avion malezijske kompanije raspao se u vazduhu 17. jula 2014. godine u zoni pod kontrolom proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini.

Ukrajina i zapadne zemlje sumnjaju da su proruski pobunjenici oborili avion ruskom raketom zemlja-vazduh. Rusija demantuje da je umešana u nesreću upirući prstom na ukrajinsku vojsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: