Peskov: Rusija protiv "političkog suda" za MH17

Rusija ne želi da tribunal o istrazi pada malezijskog MH17 iznad Ukrajine bude iskorišćen kao "politički sud", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.07.2015.

17:35

Default images
Foto: Gettyimages

"Rusija uporno povlači liniju kako bi istraga bila objektivna i oslobođena bilo kakve politizacije, kako ne bi bila iskorišćena kao uvod u neku vrstu političkog suda, već da bi se identifikovali krivci za pogibiju ljudi", rekao je Peskov na konferenciji za novinare.

"Kao što su ruski predsednik Vladimir Putin i drugi visoki zvaničnici u više navrata rekli, Rusija je uvek dosledno podržavala sprovođenje istrage o toj avionskoj nesreći kako bi se pronašli krivci", rekao je Peskov, a preneo TASS.

"Osnovna stvar je utvrditi ko je kriv. Samo nepristrasna, objektivna istraga to može da učini, i ona ne treba da bude otežana politizacijom, političkom bukom, ničim", dodao je on.

Peskov navodi da će "Moskva nastaviti da čini sve što je u njenoj mogućnosti na pronalaženju istine" i izražava žaljenje jer Rusija "nije uvek dobijala odgovore na svoja pitanja o okolnostima te tragedije".

"Rusija je u više navrata upućivala pitanja istražiteljima i izražavala žaljenje zbog nemogućnosti da učestvuje i da sarađuje sa istražiteljima", rekao je Peskov i dodao da bi istraga trebalo da bude "suštinska i specifična".

Prema njegovim rečima, tekuća istraga treba da bude okončana i treba da uzme u obzir mnoštvo informacija.

"Koliko mi znamo i dalje, nažalost, postoje mrtve tačke i to nas iznenađuje", naveo je Peskov.

Komentarišući veto Rusije na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o uspostavljanju međunarodnog tribunala o padu aviona, Peskov je rekao da nije reč o tribunalu, već o pronalaženju onih koji su krivi za tragediju.

"To može biti utvrđeno samo kao rezultat nepristrasne istrage", istakao je Peskov.

Putnički avion "boing 777" aviokompanije "Malezija erlajz", na letu MH17, srušio se 17. jula prošle godine u oblasti Donjecka na jugoistoku Ukrajine.

U udesu su poginuli svih 283 putnika i 15 članova posade iz 10 država, među kojima veliki broj Holanđana.

Osnovna verzija uzroka nesreće je da je avion pogođen raketom "vazduh-zemlja" ili "vazduh-vazduh", a ukrajinske vlasti i predstavnici proruskih snaga samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) krivili su jedni druge za tragediju, navela je ruska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: