U Prištini počelo suđenje Slobodanu Gavriću

Pred Osnovnim sudom u Prištini počelo je suđenje Slobodanu Gavriću koji je optužen za pripremu terorističkih dela protiv ustavnog poretka Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2015.

16:52

Default images

Jedan od branilaca Slobodana Gavrića advokat Dejan A.Vasić rekao je za Kontakt Plus da je za danas zakazano ročište za prvo saslušanje.

"Gavrić će se danas samo izjasniti o krivici, a odbrani će biti dostavljen kompletan spis predmeta", rekao je Vasić.

Gavrića brani i advokat Živojin Jokanović.

Specijalno tužilaštvo Kosova 10. jula podiglo je optužnicu za pripremu terorističkog akta protiv Slobodana Gavrića, službenika Ministarstva poljoprivrede Srbije koji je u decembru 2014. uhapšen u Prištini sa oko 12 kilograma eksploziva.

Gavrić je uhapšen 26. decembra prošle godine u prištinskom naselju Dragodan, kada je u njegovom automobilu pronađeno oko 12 kilograma supstance za eksploziv, koju je, navodno nameravao da proda.

Od tada do danas on se nalazi u pritvoru, prenosi Radio Kontakt plus.

U optužnici stoji da je Gavrić pripremao izvršenje krivičnog dela terorizma, sa namerom "da ozbiljno zaplaši stanovnistvo i destabilizuje i uništi najznačanije političke, ustavne, ekonomske i društvene strukture Kosova".

Kako se navodi, on se tokom decembra 2014. u Beogradu snabdeo sa 25 komada eksploziva ukupne težine 12,219 kg, koje sadrže snažan eksploziv "pentaerythritol tetranitrate" (PETN) kombinovan sa fragmentima metala i eksera da bi se povećala razorna snaga i izazvale veće ljudske žrtve i materijalna šteta.

Taj eksploziv on je potom svojim vozilom transportovao u Prištinu, gde ga je u naselju Dragodan zaustavila policija i nakon kontrole eksploziv otkrila u gepeku vozila.

Ekspertizu eksploziva obavili su FBI i kosovska forenzička agencija.

Zbog krivičnog dela za koje se Gavrić tereti po optužnici, Specijalno tužilastvo zahteva da prema njemu bude primenjena mera pritvora i da ga sud oglasi krivim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: