Globus: U Hrvatskoj živi 50 do 100 ekstremista

U Hrvatskoj živi između 50 i 100 osoba, koji bi se zbog svojih uverenja, stavova i razmišljanja, mogli nazvati ekstremnim islamistima, piše zagrebački Globus.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2015.

13:18

Default images
Foto: Thinkstock

Oni su uglavnom s područja Pule, Rijeke i Zagreba.

Pozivajući se na izvore iz obaveštajnih krugova, navodi se da, prema saznanjima službi, niko od njih nije radikalizovan na način da planira i izvrši teroristički napad.

Ključni među njima su, ipak, poznati ili, kako navode u bezbednosnim službama, pokriveni su.

Uz to, sedam ili osam hrvatskih državljana ima dvojno sirijsko državljanstvo, a bezbednosni aparat raspolaže saznanjima o možda desetak tzv. konvertita, uglavnom žena koje su kroz kontakte s ekstremnim islamistima odlučile da pređu u islam.

Reč je o mladim devojkama ili ženama u tridesetim godinama koje već iza sebe imaju jedan brak i traže novi.

Stav bezbednosnih službi je, piše nedeljnik, da Hrvatskoj trenutno ne preti direktni teroristički napad, a da je broj rizičnih osoba mali u odnosu na zemlje u okruženju.

Ipak, bezbednosni sistem je u stanju "pojačanog opreza", a ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić to, kako se navodi, naziva trećim stepenom pripravnosti.

Navodi se i da pripadnici ID Hrvatske, uglavnom mlade, pokušavaju da regrutuju preko društvenih mreža.

Reč je prvenstveno o neprilagođenim osobama iz disfunkcionalnih porodica, verskim laicima, često devojkama na koje šire svoju propaganda i koje uveravaju u ispravnost svetog rata protiv SAD-a i njihovih saveznika.

Potencijalnim regrutima se obećava novac i šire im se lažne priče o vrednim nekretninama s bazenima na odručju Sirije, koje očekuju sve koje im se pridruže u ispunjenju svetih ciljeva.

Globus saznaje da su bezbednosne službe izuzetno zadovoljne saradnjom sa Islamskom zajednicom u Hrvatskoj.

Problem je, međuitm, to što su potencijalni regruti često nedovoljno informisani, ne oznaju ni osnove islama pa ih je lako zavesti.

Hrvatske bezbednosne službe najviše motre na granicu prema BiH, u kojoj kako se procenjuje živi 4.000 ekstremista, piše nedeljnik.

"Bosna je zemlja u kojoj rat nije završen, već je prekinut", rekao je izvor Globusa i dodao da situaciju dodatno komplikuju i radikalizuju komplikovani politički i etnički odnosi, ali i zaostalo oružje iz rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: