"Dunav i Sava niski, promene tek na pola avgusta"

Na osnovu najnovijih podataka na Dunavu i Savi su niski plovidbeni nivoi, istakao je hidrolog RHMZ-a Dejan Vladiković u vestima B92.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2015.

20:39

Default images

„Hidrometeorološki zavod je pre deset dana izdao upozorenje zbog nivoa Dunava kod Smedereva, Pančeva i Zemuna, kao i zbog nivoa Save kod Sremske Mitrovice“, navodi Vladiković.

Prema njegovim rečima, što se tiče istorijskih minimuma, to su nivoi reka iz 1983. i 1986. godine.

„Do tih minimuma nedostaje na Dunavu metar i po do dva, a na Savi kod Beograda metar i po“, naglasio je Vladiković, dodajući da u narednom periodu od deset dana neće biti značajnijeg poboljšanja.

On kaže da će biti manjih pljuskova, ali da oni ne mogu da poboljšaju situaciju.

„U drugoj dekadi, dakle od 10. avgusta moguće su jače padavine na inostranom delu toka u Austriji i Mađarskoj“, dodao je hidrolog RHMZ-a.

Na pitanje koja količina padavina je potrebna da bi nivo vode bio u proseku, Vladiković je uporedio današnju situaciju sa onim što se dešavalo prošle godine.

„Tada je u julu zabeleženo oko 200 litara po metru kvadratnom. Ovog jula to je od litar do dva“, naglasio je on, ističući da je to deficit koji važi na republičkom nivou.

Vladiković je nakon toga istakao da su se u proteklih deset godina smenjivali periodi ekstremno visokih i niskih nivoa reka.

„Imali smo sušnu 2000. i 2003. godinu, a od skoriji sušne su bile 2011. i 2012. godine. Sa druge strane, 2012. i 2014. bile su dosta vodne“, zaključio je Vladiković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: