Vrućine utiču i na reke, vodostaj sve niži

Višenedeljno toplo vreme počelo je da ostavlja posledice na rekama. Vodostaj plovnih reka je sve niži, a nadležni tvrde da za sada nije ugrožen transport robe.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2015.

20:26

Default images

Poneki mornar možda ostane bez lađe, ali bez mora to je izuzetan peh. A upravo to se poslednjih dana dešava na rekama u Srbiji.

„Nas ništa više ne iznenađuje, ova globalizacija i zbog svega, vidite da se vreme malo promenilo. Ne otežava nam posao, možemo da računamo kakav nam je vodostaj. Opasno je kad je reka brza i nepredvidiva“, ističe Milorad Vukićević iz Sremskih Karlovaca

„Pa nije, ja sam ceo život na Dunavu, ovde sam iz Karlovaca, ceo život idem na pecanje i bilo je i nižih vodostaja. Pre dve godine u ovo vreme vodostaj je bio još niži, bio je 50 i neki centimetar, sada je valjda 83“, dodaje Dušan Živković takođe iz Sremskih Karlovaca

Vodostaj na rekama u Srbiji trenutno je nizak i nalazi se u tzv. malovodnom periodu. I u Lučkoj kapetaniji u Beogradu kažu da je ovo uobičajena situacija, i da je prethodnih godina vodostaj bio i niži.

„Na osnovu informacija RHMZ i naših informacija sa terena plovidba se odvija nesmetano, bez nekih većih zastoja na našem sektoru, sektoru kroz Srbiju Dunava“, navodi šef Lučke kapetanije Beograd, Branislav Milešić

Prema njegovim rečima zastoj je u Rumuniji i Bugarskoj na jednom delu gde dolazi do čekanja i prevlačenja.

„Što se tiče naših reka, na Savi imamo smanjen plovidbeni nivo i dubine na Sremsko mitrovačkom potezu Mrđanovac“, dodao je Milešić

Dubina Save kod Mrđanovca trenutno je metar i 70 centimetara, što znači da brodovi sa gazom metar i po mogu da plove bez problema. Nivo Save kod Šapca danas je na minus 69 cm.

Apsolutni minimum Save izmeren je u avgustu 2013. godine kada je vodostaj iznosio minus 116 cm , što je za 47 centimetara niže nego danas. Plovnost se tada odvijala otežano uz sopstveni rizik.

Ipak, situacija sa plovnošću reka mogla bi da se pogorša ukoliko u slivu Dunava i Save ne bude padavina.

U RHMZ najavljuju poboljšanje situacije u narednih 5 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: