"Registrovani broj žrtava daleko od realnosti"

Jedan od najrasprostranjenijih i najkompleksnijih oblika kriminala koji pogađa sve zemlje - trgovina ljudima, danas je tema u celom svetu.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2015.

16:31

Default images
Foto: Thinkstock

Danas je Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, a Srbiju najnoviji izveštaj Stejt dipartmenta obeležava kao zemlju porekla, tranzita i odredišta za muškarce, žene i decu koji su žrtve trgovine ljudima u cilju seksualne eksploatacije i prinudnog rada.

Radnik na crno, dete koje prosi, žena primorana na prostituciju ili migrant primoran na beg. Najranjiviji ujedno su i naosetljiviji.Trgovina ljudima podrazumeva prodaju, kupovinu i ekspolataciju prevarenih, zloupotrebljenih, otetih ili prisiljenih. Po tom pitanju Srbija se ne razlikuje od ostatka sveta.

"Situacija je u krajnjoj meri zabrinjavajuća zato što je od početka ove godine identifikovano samo 13 žrtava trgovine ljudima što ne govori u prilog onome što jeste realnost. U momentu kada u našu zemlju svakodnevno pristiže oko 1.000 migranata, kada sve više i više ljudi ostaju bez posla, smanjuju se i socijalna davanja, smanjuje se i broj identifikovanih žrtava što nije logično", kaže Jelena Hrnjak iz NVO Atina.

Država i nevladine organizacije u slučaju trgovine ljudima sarađuju. Od identifikacije žrtve do podizanja optužnice protiv onih koji se bogate kriminalnom delatnošću - put je naporan i dug. Policija je jedna karika u lancu suzbijanja. Od početka godine podnela je 11 krivičnih prijava protiv 21 izvršioca zbog trefikinga.

"Prošle godine najveći broj žrtava su bili naši radnici, najčešće građevinski radnici koji su ekspolatisani u inostranstvu, žrtve su kada govorimo o seksulanoj ekspoalatciji najčešće veoma mlade ženske osobe, često su u pitanju i deca. Trgovci, ono što pokazuju naša operativna saznanja u pitanju su domaći državljani. u toku ove i prošle godine u Srbiji nisu identifikovani organizovani slučajevi trgovine ljudima", kaže Saša Gosić iz Odseka za suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima.

Prema podacima Međunarodne organizacije rada, godišnja zarada od trgovine ljudima dostiže 150 milijardi dolara, od čega 99 milijardi samo od prostitucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: