NS: Crvena mrlja od krvi i fekalija

Crvena tečnost izlivena iz novosadske kanalizacije u Dunav zagađena je fekalnim materijama i krvlju, pokazuju rezultati Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2015.

15:22

Default images
Foto: 021.rs

Institut za javno zdravlje Vojvodine objavio je analize vode uzete sa mesta gde se pojavila crvena mrlja na Dunavu

Institut je objavio danas analizu uzoraka vode ispuštene u blizini Beogradskog keja, koja ukazuje na "sveže fekalno zagađenje".

U izveštaju Instituta se navodi da bakteriološka analiza ukazuje na sveže fekalno zagađenje (Escherichia coli), dok biološka upućuje na zagađenje poreklom iz celokupnog kanalizacionog sistema neprečišćene otpadne vode.

U uzorcima je utvrđeno i prisustvo eritrocita i leukocita a sve to, kako se navodi, utiče na zdravlje ljudi, kao i na ekosistem.

Kako je kanalizacioni izliv u kome se pojavila crvena tečnost povezan sa brojnim zagađivačima, inspekcijama se predlaže ispitivanje svakog od njih uzimanjem pojedinačnih uzoraka, navodi se u izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Crvena tečnost nepoznatog porekla primećena je u prošli petak u vodi Dunava, na Beogradskom keju u Novom Sadu.

Javno-komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija", čije ekipe su uradile uzorkovanje vode 24. jula zatražilo je od Instituta za javno zdravlje Vojvodine da uradi neophodne analize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: