Vulin i Pastor o migrantima, a Čanak o pčelama

Na današnjoj skupštinskoj sednici ministar Vulin i Balint Pastor iz SVM-a debatovali su oko migranta, a lider LSV-a Nenad Čanak je izneo problem pomora pčela.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2015.

20:11

Default images
Foto: Tanjug

Poslednji četvrtak u mesecu je dan kada su ministri đaci, a poslanici ih propituju.

Iako su u klinču najčešće opozicioni poslanici i predstavnici Vlade, danas je glavna polemika nastala između ministra za rad Aleksandra Vulina i poslanika Stranke vojvođanskih Mađara Balinta Pastora, koja je deo vladajuće većine.

Razlog - migranti. Pastor ih je okrivio da u svemu smetaju građanima sa severa Vojvodine.

„Kaznjižani neće prihvatni centar za migrante ili centar za azil. Mesto za odmor za migrante van grada da, ništa izvan toga ne dolazi u obzir“, istakao je Pastor.

„Ti migranti Idu kroz njive, voćnjake, pričinjavaju ogromnu štetu poljoprivrednim proizvođačima, ko će da nadoknadi tu štetu našim građanima“, dodao je on, navodeći da se onda postavljaju određena pitanja poput kako ti ljudi dolaze do Subotice i Kanjiže i „da li mi čuvamo naše južne granice“.

Ministar za rad Aleksandar Vulin je na to odgovorio potvrdno i „da smo zbog toga veoma, veoma kritikovani“.

„Zid je problem. Veliki problem. Zid te ljude tera da se ubrzavaju i zid ih tera da se kreću na sever. Ja ću vam reći da smo mi u našim centrima pre vesti da će se zid podignuti imali oko 600 korisnika, a sad ih nemamo ni 200. Projurili su“, naveo je Vulin.

Ministar Vulin je istakao da je od početka ove godine azil u Srbiji zatražilo 64.022 ljudi, u odnosu na 16.500 prošle godine, a da je od UNHCR-a, humanitarnih organizacija i EU stigla veoma mala pomoć. To je potvrdila i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimovic.

„Mediteranska ruta dobila mnogo više sredstava za jačanje kapacitena nego zapadnobalskansa ruka...“, istakla je Jadranka Joksimović.

Tokom sednice poslanik opozicione Nove stranke Zoran Živković ustvrdio je da je vladajuća većina - većina koja samo daje obećanja, a ona se ne ispunjavaju.

„Da ne navodim, ima ih preko sto i nema potrebe da o tome govorim. Recimo jedno je da je 12. 6. 2013. rekao da će do kraja te godine deset hiljada Fijata 500L biti izvezeno u Rusiju“, istakao je Živković.

Ministar Dačić je nakon toga naveo da to više nije problem „sa naše strane nego je carinski problem Rusije, Belorusije i Kazashtana“, ali da se nada da će to biti u redu.

Opozicione poslanike je interesovalo i šta se dešava sa zemljištem na Zlatiboru i spornih 2.213 hektara koje je u svoje vlasništvo upisalo privatno preduzeće.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlovic tvrdi da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

„Šteta nije naneta i šteta nije ni mogla da bude naneta. Između ostalog pet predmeta koji se pominju su još uvek, dakle nisu konačni predmeti. Kad bismo počeli da govorimo o resorima, a i to možemo, onda bismo videli da se deset puta više gradi, da su doneti zakoni koji nisu godinama donošeni... Prema tome, spremni smo da razgovaramo o svakom obećanju ponaosob“, istakla je Zorana Mihajlović.

Da nije u parlamentu sve uvek visoka politika, pokazao je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine koga je interesovalo zašto je došlo do pomora pčela u Vojvodini.

„Naročito u Kikindi i Zrenjaninu i to kakvog nije bilo u poslednjih 40 godina. Do sada je potrovano 3.000 košnica“, istakao je Čanak.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević kratko je odgovorila da još nije poznato zašto je došlo do pomora pčela, dodavši da njeno ministarstvo prati stanje i otkriva uzroke.

Ipak, na kraju se ipak sve završilo politikom, porukom Ivice Dačića opoziciji oko izbora.

„Nisam siguran da bi trebalo da se radujete, pa čak i da bude doneta neka odluka da se održe neki vanredni izbori, što inače nije uopšte u planu“, navodi Dačić.

Današnjoj sednici gde su članovi vlade odgovarali poslanicima nije prisustvovao premijer Aleksandar Vučić, a predsednica Skupštine Maja Gojković je poslanike obavestila da je odsutan zbog obaveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: