Erdogan i Đinping: Budući odnosi imaju potencijal

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se u Pekingu sa kineskim predsednikom Sji Đinpingom i najvišim funkcionerima Kine.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.07.2015.

18:26

Default images
Foto: Tanjug, AP

Njihov sastanak je usledio u trenutku kada su povećane tenzije zbog načina na koji Kina postupa sa svojom ujgurskom manjinom i kada se vode osetljivi pregovori o kupovini kineskog raketnog sistema.

Nije jasno da li je postignut napredak po bilo kom od tih pitanja, ali Erdogan i kineski predsednik Sji Đinping su potvrdili da su veze dve zemlje snažne, prenosi AP.

"Budućnost odnosa Kine i Turske je svetla i ima veliki potencijal," rekao je Sji obraćajući se medijima u centru Pekinga.

Veze dve zemlje jačaju, uzvratio je Ergodan. "Mi verujemo da će ovo pomoći da se učvrsti uzajamno političko poverenje i prijateljstvo između naša dva naroda," dodao je on.

Dvojica predsednika su posle sastanka koji je trajao dva sata predsedavala potpisivanju sporazuma o trgovini, ulaganjima i jačanju dijaloga.

Iako su odnosi dve zemlje naoko prijateljski, turska javnost je bila ozlojeđena zbog iizveštaja da je ujgurskoj manjini na sevrozapadu Kine ograničeno ispovedanje islamske vere, naročito tokom Ramazana, koji je završen sredinom jula.

Turci i Ujguri imaju bliske lingvističke, kulturne i verske veze, a stotine ljudi su ranije ovog meseca demonstrirale u Istanbulu zbog položaja ujgurske manjine u Kini paleći kineske zastave ispred konzulata i pozivajući na bojkot kineske robe.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je pre protesta pozvalo kineskog ambsdora i izdalo saopštenje u kome se navodi da je turska javnost "ožalošćena" zbog izveštaja o ograničenjima tokom Ramazana.

Kina je negirala bilo kakve restrikcije u verskom izražavanju i tražila da Ankara razjasni ovo pitanje.

Drugo kontroverzno pitanje na dnevnom redu razgovora tiče se kjupovine kineskog oružja. Turska, članica NATO je 2013. godine izrazila načelnu nameru da kupi kineski protivvazdušni raketni siste HQ-9 ali je taj posao dospeo u ćorsokak zbog nekompatibilnosti sa sistemima oružja NATO i mogućeg odavanja vojnih tajni Pekingu.

Zamenik ministra spoljnih poslova Džang Ming je tim povodom danas rekao samo da dve strane imaju "snažan interes da sarađuju na vojnom planu i da će ojačati saradnju u tom domenu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: