Dempsi: UN potrebne snage za brzo dejstvo

Ujedinjenim nacijama potrebne su snage za brzo dejstvo i značajna količina vojne opreme, izjavio je načelnik združenog generalštaba američkih oružanih snaga.

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2015.

10:43

Default images
Foto: Beta/AP

To je potrebno kako bi UN mogle da stanu na kraj kršenjima zakona i reda, kao i vanrednim situacijama širom sveta, rekao je general Martin Dempsi.

"Unapređenje globalnih napora za održavanje mira zahteva aktivno učešće i jaku posvećenost država članica", poručio je Dempsi na sastanku posvećenom mirovnim misijama u svetu, kojeg je u UN-u organizovala američka misija.

UN nema svoju vojsku, ali je Dempsi pozvao na osnivanje snaga za brzo dejstvo i na povećanje broja visoko obučenih pripadnika vojnih i policijskih snaga.

On je takođe apelovao na vlade da UN-u obezbede više sofisticirane vojne opreme jer u suprotnom rizikuju propast sadašnjih i budućih mirovnih misija.

Dempsi je upozorio i da postoji opasnost da svet postane imun na patnje uzrokovane eskalacijom globalnih bezbednosnih pretnji.

"Bila bi ogromna šteta ako svet ne shvati da je stigao do tačke kada postaje neosetljiv na opseg problema koje uzrokuju međunarodne krize. Postoji opasnost da ćemo postati imuni na patnju, a ako se to dogodi, ne znam gde će tome biti kraj", rekao je Dempsi obraćajući se ambasadorima i vojnim atašeima u zgradi UN.

On je pozvao svetske lidere i vlade da se "vrate u realnost i shvate da možemo da učinimo nešto da tome stanemo na kraj".

"Tokom moje 41 godine vojne karijere, nikad nisam bio svedok tako velikim promenama na međunarodnoj bezbednosnoj sceni. Kompleksno mnoštvo pretnji i nečega što možemo slobodno da nazovemo geopolitickim spletkarenjem nas teraju da se suočimo sa nepredvidljivom bezbednosnom klimom", rekao je američki general.

Dempsi, koji će 1. oktobra odstupiti sa funkcije načelnika združenog generalštaba američkih oružanih snaga i penzionisati se nakon četiri godine na toj poziciji, istakao je da današnji bezbednosni izazovi preskaču granice geografije, diplomatije, ekonomije i ideologije, pa ih je zato teško neutralisati.

Usled toga je neophodno unaprediti mirovne snage UN-a, naveo je Dempsi i dodao: "Mirovne operacije su pod većim pritiskom nego ikad pre. Jednostavno rečeno, stavljena je preterano velika odgovornost na mali broj zemalja da osiguraju stabilnost i bezbednost u prevelikom broju zemalja. Ta neravnoteža je neodrživa".

On je takođe pozvao na veću političku i diplomatsku podršku 193 članice UN za obezbeđenje funkcionisanja mirovnih misija UN-a, u kojima trenutno učestvuje više od 120.000 mirovnjaka u 16 misija širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: