Ruska NVO za ljudska prava prelazi na tajni rad

Istaknuta ruska grupa koja se bavi borbom za ljudska prava saopštila je da zatvara operacije ove nedelje zbog ruskih represivnih zakona.

Izvor: Beta/AP

Sreda, 29.07.2015.

00:14

Default images
Foto: Gettyimages

Međutim, iz te NVO ističu da su napravili plan kako dalje da nastave rad.

Komitet protiv torture je 15 godina dokumentovao slučajeve mučenja u Rusiji i davao pravne savete žrtvama, što je dovelo do osude više od 100 policajaca i istražitelja.

Rusko Ministarstvo pravde je ranije ove godine tu grupu stavilo na spisak "stranih agenata" u skladu sa zakonom koji zahteva da nevladine organizacije koje dobijaju sredstva iz inostranstva i koje se bave vrlo nejasno definisanim "političkim aktivnostima", moraju da se registruju kao "strani agenti".

Nevladine organizacije smatraju da je zakon diskriminatorski i da ukazuje da su oni špijuni.

Igor Kaljapin šef Komiteta protiv torture rekao je novinarima da će organizacija biti ugašena ove nedelje jer odbija da se uskladi s tim zakonom i time prizna da rade za stranog dobročinitelja.

Kaljapin je rekao da su osnovali novu centralnu kancelariju koja neće prihvatati strana sredstva i time će moći da izbegne da bude svrstana u listu "stranih agenata".

Njegovi saradnici su osnovali šest drugih nevladinih organizacija koje će dobijati strana sredstva za konkretne poslove, ali neće delovati javno.

"Sve te organizacije neće reklamirati svoj rad jer svaki publicitet, intervju ili pominjanje organizacije u medijima će Ministarstvo pravde i tužioci protumačiti kao političke aktivnosti" i time ih izložiti opasnosti, rekao je Kaljapin.

U junu kancelariju ove grupe u Čečeniji napali su naoružani maskirani ljudi i rasterali zaposlene. Kaljapin je rekao da je otprilike polovina od njihovog budžeta od 44 miliona rubalja (730000 dolara) došla iz inostranstva prošle godine.

Neki od njihovih donatora zatvaraju operacije u Rusiji, kao što je Makartur fondacija, a neki razmišljaju o odlasku.

Registracija novih šest nevladinih organizacija i to što nemaju istoriju prethodnih aktivnosti, otežaće im mogućnost privlačenja stranih sredstava ove godne, rekao je Kaljapin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: