Cerar: Sud za arbitražu može da nastavi rad

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da bi Sud za arbitražu mogao da nastavi rad uprkos odluci hrvatskog parlamenta.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.07.2015.

19:16

Default images
Foto: Beta

On očekuje da sud "nastavi da radi nezavisno i bez pristrasnosti kao i da donese finalnu odluku", prenela je agencija STA.

Hrvatski sabor je nešto ranije jednoglasno podržao vladu da pokrene postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom u graničnom sporu u Piranskom zalivu jer je, kako je zaključeno, Ljubljana bitno povredila njegove odredbe.

Poslanički klubovi su se saglasili u oceni da je arbitražni postupak diskreditovan i kontaminiran, te da je narušeno poverenje u rad Arbitražnog suda, ali da ekscesi poput tog ne mogu menjati prijateljstvo hrvatskog i slovenačkog naroda.

"Postupak je kontaminiran i nema potrebe ulaziti u bilo kakav meritum, u bilo kakve detalje. Ono što se dogodilo i što je na kraju i priznato da se dogodilo je neodrživo i Hrvatska izlazi iz ugovora. Ali po relativno preciznim pravilima međunarodnog prava koje ćemo poštovati", rekao je u uvodnom obraćanju premijer Zoran Milanović.

U vladinom obrazloženju na osnovu kojeg je tražena podrža parlamenta stoji da je Slovenija "teško povredila" odredbe međunarodnog ugovora i pravilo učestvovanja u arbitraži, te da Hrvatski smatra da Arbitražni sud ne može da ispuni svoje zadatke.

U međuvremenu, Evropska komisija je saopštila da će Arbitražni sud za pitanje granice između Hrvatske i Slovenije u Piranskom zalivu nastaviti da radi, čak i ako Hrvatska odluči da se povuče iz arbitraže, prenela je Hina.

"Da budemo jasni, čak i ako hrvatski parlament izglasa povlačenje iz arbitraže, Arbitražni sud će ostati i nastaviti s radom. Evropska komisija ne vidi održivu alternativu arbitražnom postupku", rekla je u portparolka Komisije Mina Andreeva na konferenciji za novinare pre nego je u Saboru odlučeno o povlačenju Hrvatske iz arbitraže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: