EK: Arbitražni sud radi i bez Hrvatske

Arbitražni sud za pitanje granice između Hrvatske i Slovenije nastaviće da radi čak i ako Hrvatska odluči da se povuče iz arbitraže, ističe Evropska komisija.

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2015.

15:07

Default images

"Da budemo jasni, čak i ako hrvatski parlament izglasa povlačenje iz arbitraže, Arbitražni sud će ostati i nastaviti s radom. Evropska komisija ne vidi održivu alternativu arbitražnom postupku", rekla je u portparolka Komisije Mina Andreeva na kofnerenciji za novinare pre nego je u Saboru odlučeno o povlačenju Hrvatske iz arbitraže.

Dodala je da je s tim u vezi Komisija izrazila zabrinutost Hrvatskoj Vladi u pismu potpredsednika Fransa Timermansa, koje je juče upućeno ministarki spoljnih poslova Vesni Pusić.

Zabrinutost se, kako je objasnila, izražava zbog namere Hrvatske "da se jednostrano povuče iz arbitražnog postupka".

Andreeva je rekla da Komisija očekuje od Hrvatske, pođednako kao što bi očekivala od Slovenije, da nastave podržavati rad Suda.

Komisija, kazala je, snažno ohrabruje Hrvatsku da ostane u postupku te d se drži preuzetih obaveza.

Hrvatski sabor je jednoglasno podržao vladu da pokrene postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom u graničnom sporu u Piranskom zalivu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: