Sabor jednoglasno: Izlazimo iz arbitraže

Hrvatski sabor je jednoglasno podržao vladu da pokrene postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom u graničnom sporu u Piranskom zalivu.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 29.07.2015.

12:29

Default images
Foto: Thinkstock

Zaključak Sabora je da je Ljubljana bitno povredila njegove odredbe.

Poslanički klubovi su se saglasili u oceni da je arbitražni postupak diskreditovan i kontaminiran, te da je narušeno poverenje u rad Arbitražnog suda, ali da ekscesi poput tog ne mogu menjati prijateljstvo hrvatskog i slovenačkog naroda.

"Postupak je kontaminiran i nema potrebe ulaziti u bilo kakav meritum, u bilo kakve detalje. Ono što se dogodilo i što je na kraju i priznato da se dogodilo je neodrživo i Hrvatska izlazi iz ugovora. Ali po relativno preciznim pravilima međunarodnog prava koje ćemo poštivati", rekao je u uvodnom obraćanju premijer Zoran Milanović.

On je u Saboru predstavio Vladin zaključak kojim traži od parlamenta da je obaveže na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma zbog bitne povrede odredbi Sporazuma o arbitraži od strane Slovenije.

Posle izbijanja afere "Pirangate", premijer je u ponedeljak na sastanku s predsednicima parlamentarnih kubova dobio podršku za taj predlog.

"Nije problem u sporazumu već u ljudima. Ljudi su izneverili poverenje i mi iz ovog ugovora moramo da izađemo”, naglasio je Milanović.

On je poručio da Hrvatska nije pogrešila i da je "igrala po pravilima". Dodao je da Hrvatska Sloveniji, koja joj je prijateljska država, predlaže novi model, jer je na ovaj "bačena ljaga".

"Hrvatska nema ugovor o granici ni sa kim osim s Mađarskom. Nakon ovoga, ko će pristati na arbitražu", dodao je hrvatski premijer.

Sabor će posle rasprave glasati o vladinom zaključku, a očekuje se jednoglasna podrška budući da svi šefovi poslaničkih klubova podržavaju izlazak iz arbitraže.

Afera je izbila prošle sedmice kada su beogradski "Kurir" i zagrebački "Večernji list" objavili kompromitujuće transkripte i audio-snimke koji potvrđuju kontakte slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova.

Na snimcima se čuje kako se Sekolec i Drnikova dogovaraju o iznošenju argumenata i o tome kako da utiču na ostale sudije u postupku o pomorskoj granici Hrvatske i Slovenije u Piranskom zalivu.

U međuvremenu su Sekolec i Drenik podneli ostavke, a Slovenija je u utorak imenovala novog arbitra.

"Postupak je kontaminiran i nema potrebe ulaziti u bilo kakav meritum, u bilo kakve detalje. Ono što se dogodilo i što je na kraju i priznato da se dogodilo je neodrživo i Hrvatska izlazi iz ugovora. Ali po relativno preciznim pravilima međunarodnog prava koje ćemo poštivati", rekao je u uvodnom obraćanju premijer Zoran Milanvoić.

"Postupak je kontaminiran i nema potrebe ulaziti u bilo kakav meritum, u bilo kakve detalje. Ono što se dogodilo i što je na kraju i priznato da se dogodilo je neodrživo i Hrvatska izlazi iz ugovora. Ali po relativno preciznim pravilima međunarodnog prava koje ćemo poštivati", rekao je u uvodnom obraćanju premijer Zoran Milanvoić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: