Milanović: Mi smo momčad koja igra po pravilima

Hrvatski premijer pozvao je zastupnike u Saboru da ovlaste vladu da nastavi postupak istupanja Hrvatske iz arbitražnog postupka o sporu sa Slovenijom.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.07.2015.

10:30

Default images
Foto: Beta/AP

"Mi Arbitražni sud ne možemo ukinuti, ali mi možemo izaći iz ugovora, hoće li Sud nastaviti rad, mi s time nemamo nikakve veze. Slovenija se mora u roku od nekoliko meseci mora izjasniti o terminaciji ugovora i to je to", rekao je Zoran Milanović.

Obraćajući se zastupnicima na vanrednoj sednici Sabora, sazvanoj samo radi dobijanja podrške da Hrvatska napusti arbitražni postupak o granici sa Slovenijom u Piranskom zalivu, Milanović je rekao da je "ubitačno jasno šta vlada mora uraditi".

Podsetio je da Hrvatska nema ugovor o granici ni sa jednim susedom osim sa Mađarskom i zapitao kako će neko ući u arbitražni postupak posle najnovijeg skandala.

Nada se, kaže, da neće biti povišenih tonova ni iz Hrvatske ni iz Slovenije jer, dodao je, "mi moramo putem stabilnosti, mi smo članica EU i NATO".

"Mii smo gospodari svoje sudbine", poručio je Milanović.

Prema njegovim rečima, zajedništvo, jedinstvo i jednoglasje nije u prirodi demokratske politike, ali bi u ovom slučaju bilo dobrodošlo.

"Dobro bi bilo da se oko ovoga složimo", kazao je premijer i dodao da se "dogodilo što se dogodilo, iz toga moramo izaći čisti, igrati po pravilima, jer smo takva momčad".

"Dogodila se greška u postupku nakon koje taj postupak ne može biti nastavljen. I svima nam je zbog toga neugodno. Što je najgore, oni koji su u tome učestvovali, to su priznali", kazao je Milanović.

Istakao je i da Hrvatska nema svog sudiju u Arbitražnom sudu jer, kako je objasnio, kada neko postane član tog suda on više nije ni Hrvat, ni Slovenac, već arbiter.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: