Novi raketni test Severne Koreje u oktobru

Severnokorejski ambasador pri UN saopštio je da bi njegova zemlja u oktobru mogla da obavi novi raketni test.

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.07.2015.

22:29

Default images
Foto: Beta, AP

Međunarodna zajednica bi gotovo sigurno na to gledala kao na prikriveno testiranje balističkog projektila, što bi imalo za posledicu uvođenje novih sankcija Pjongjangu, prenosi AFP.

Severna Koreja 10. oktobra obeležava 70. godišnjicu osnivanja vladajuće Radničke partije, a ambasador Džang Il Han, šef stalne misije Severne Koreje pri UN, je na današnjoj konferenciji za štampu izrazio uverenje da će proslava te godišnjice biti veličanstvena, dodajući da je njegova zemlja "slobodna da radi šta želi".

On je podsetio da će na vojno odvraćanje i pritiske SAD Severna Koreja odgovoriti, kao što je i ranije upozoravala, modernizacijom, širenjem i jačanjem svojih nuklearnih snaga.

Prošle nedelje je južnokorejska agencija Jonhap citirajući "pouzdane izvore" objavila kako je Kim Džong-Un za proslavu partijskog jubileja naručio lansiranje satelita.

Uz to je, prema neimenovanim vladinim izvorima, Severna Koreja nedavno kompletirala rad na raketnoj platformi od 67 metara, sa koje se mogu lansirati rakete dvostruko veće od rakete "unha-3" lansirane u decembru 2012, što je rezultiralo pooštravanjem sankcija UN.

Prema rezoluciji Saveta bezbednosti UN, Severnoj Koreji je zabranjeno korišćenje balističke raketne tehnologije, ali su ponavljana testiranja raketa manjeg dometa ipak ostala nesankcionisana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: