SAD: Polard na uslovnoj 21. novembra

Izraelski špijun Džonatan Polard, uhapšen 1985. u SAD i osuđen na doživotni zatvor biće pušten na uslovnu slobodu 21. novembra, objavili su njegovi advokati.

Izvor: Beta/AP

Utorak, 28.07.2015.

21:07

Default images
Foto: Beta, AP

Polard je osuđen na doživotni zatvor zbog špijuniranja za Izrael i odslužio je 30 godina kazne, a uhapšen je kada je pokušao da dobije azil u izraelskoj ambasadi u Vašingtonu.

Od tada njegov slučaj je podsticao polemike i izazivao podeljena mišljenja, a njegove pristalice su navodile da je kazna prestroga obzirom da je špijunirao za zemlju koja je američki saveznik.

Kritičari, među kojima su tužioci i državni zvaničnici, nazivaju ga izdajnikom koji je naškodio naciji otkrivanjem velike količine osetljivih dokumenata.

Njegovo najavljeno puštanje bi moglo da se vidi kao ustupak Izraelu koji se oštro protivi nedavno sklopljenom nuklearnom sporazumu svetskih sila sa Iranom, ali su američki zvaničnici odbacili tu pretpostavku.

Polard (60) je imao zdravstvenih problema poslednjih godina i služi kaznu u zatvoru u Severnoj Karolini.

Američka savezna kancelarija za zatvore na svom vebsajtu navodi 21. novembar kao datum njegovog očekivanog puštanja.

Agent je imao pravo da traži uslovno puštanje na slobodu u novembru 2015. i vlada predsednika Baraka Obame je prošlog četvrtka nagovestila da se neće protiviti.

Pročitajte još: Američki "Vol strit Džornal" objavio je u petak da se administracija predsednika SAD Baraka Obame priprema se da oslobodi izraelskog špijuna Džonatana Polarda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: