"Ban nastavlja da deluje prema rezoluciji 1244"

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun nastaviće da deluje u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, kaže Eri Kaneko iz pres službe generalnog sekretara UN.

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.07.2015.

18:35

Default images
Foto: Beta, AP

Osim toga, Kaneko je istakla da pitanje članstva u Unesku rešava Generalna konferencija te organizacije.

Kaneko je potvrdila da je Ban primio pismo ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića povodom nastojanja Kosova da postane član Uneska.

"Generalni sekretar će nastaviti da deluje u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednoti UN donete 1999. godine. O članstvu u Unesku odlucuje Generalna konferencija Uneska", navela je ona.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pisao je generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu povodom namere Kosova da postane članica Uneska, navodeći u pismu da je to za Srbiju neprihvatljivo, jer se Kosovo ne može smatrati državom.

On je u pismu, koje je dostavljeno Tanjugu iz Ministarstva spoljnih poslova, istakao da Srbija nije promenila poziciju u odnosu na status pokrajine.

"Kosovo kao teritorija shodno važećoj i obavezujućoj rezoluciji SB UN 1244 (1999), pod upravom Ujedinjenih nacija, u kom kontekstu se ne može smatrati državom kao subjektom međunarodnog prava, ne može se samim tim kvalifikovati ni za prijem u Unesko", istakao je Dačić u pismu.

Dačić je podsetio da je od juna 1990. godine, do danas, napadnuto 236 crkava, manastira i drugih objekata u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, kao kulturno-istorijski spomenici, od kojih 61 ima status spomenika kulture, a 18 su od izuzetnog značaja za državu Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: