"Erdogan igra na sve ili ništa"

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je jedan od najveštijih političara sveta i u situaciji oko ID igra na sve ili ništa, kaže diplomata Dušan Spasojević.

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2015.

16:47

Default images
Foto: B92

Bivši ambasador u Turskoj rekao je u Kažiprstu da Erdogan aktiviranjem člana 4 iz povelje NATO želi da podigne tenzije i iskoristi trenutak za unutrašnje stvari.

"Erdogan želi nove izbore i želi da kao vojskovođa, na patriotskom platformi i pod plaštom obračuna sa ID formira novu vladu. On ne želi da deli vlast i hoće da izbaci Kurde", kaže Spasojević.

Gost Kažiprsta ističe da Erdogana nikako ne treba potcenjivati i da Turska kao velika zemlja pažljivo vodi svoju spoljnu politiku.

"Turska ne percipira Islamsku državu kao direktnu pretnju svojim interesima. Tako će biti sve dok ID aktivno ne napada Tursku. Turska kao pretnju vidi Kurde i ne želi da rizikuje da dođe u situaciju kao posle invazjie Iraka. Ne želi da Kurdi spoje svoje entitete u Iraku sa 800 kilometara dugom granicom, jer bi tako Turska bila odsečena od ostatka muslimanskog sveta", navodi Spasojević.

Ipak, srpski diplomata kaže da ne veruje da će SAD pasti na udvaranje Turske, ali ističe da Erdogan održava i odnose sa Rusijom.

"Turska koristi rat sa ID kao paravan za svoje potrebe. Erdogan se endavno čuo sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i saopštenja objavljenih u Kremlju i Ankari se vidi da Turska neće učiniti ništa da stane na žulj Rusima i ugrozi njihove vitalne interese. Nigde se ne govori o obaranju režima Bašara al Asada u Siriji", kaže Spasojević.

On ističe da je Turska od 2012. godine insistirala na obaranju režima u Siriji. Takođe, rekao je da će posle nedavnog velikog dogovora uloga Irana samo jačati na Bliskom istoku, zbog čega će Erdogan igrati na "sve ili ništa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: