Velika Britanija pritiska Prištinu

Posle Nemačke i Velika Britanija je lupila packe kosovskim političarima, zahtevajući od njih napredak u dijalogu sa Beogradom, piše "Blic".

Izvor: Blic

Utorak, 28.07.2015.

07:35

Default images
Foto: Beta/AP

Kako list saznaje iz diplomatskih izvora, upravo takvu poruku je kosovskom premijeru Isi Mustafi i predsednici Atifeti Jahjagi prenela baronesa Džojs Enelej, specijalna savetnica britanskog premijera Dejvida Kamerona.

"Kameronova savetnica je prošle nedelje u Prištini jasno rekla Jahjagi i Mustafi da moraju biti kooperativniji u dijalogu s Beogradom. To, jednostavno, mora da se desi. S druge strane, Britanci su zadovoljni ponašanjem Beograda u dijalogu s Prištinom", navode diplomatski izvori „Blica“.

Iste nedelje kada je baronesa Enelaj posetila Kosovo, srpskom premijeru Aleksandru Vučiću stiglo je pismo lično od njenog šefa.

Kameron je hvalio Vučićevo liderstvo i pozdravio njegove napore da unapredi odnose na Zapadnom Balkanu, ističući doprinos u dijalogu s Prištinom.

Upravo su nastavak dijaloga, kompromis s Beogradom i formiranje specijalnog suda za zločine OVK tri uslova čije je ispunjenje od Prištine tražila i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: