Poverenica sa ranjivim grupama o problemima

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković razgovarala je sa predstavnicima ranjivih grupa o problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Izvor: Beta

Utorak, 28.07.2015.

23:38

Default images
Foto: Tanjug

Razgovarala je sa predstavnicima Roma, organizacija koje se bave zaštitom žena sa invaliditetom, tražilaca azila i osoba sa HIV-om.

U razgovoru sa predsednikom Nacionalnog saveta romske manjine Vitomirom Mihajlovićem "zaključeno je da je neophodno obučiti pedagoške asistente, romske koordinatore i zdravstvene medijatore, ali i upoznati same Rome sa načinima zaštite od diskriminacije pred Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti", navodi se u saopštenju iz kabineta poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Mihajlović je predložio da se školska deca u Srbiji upoznaju sa romskom kulturom i tradicijom, kako bi se mladi od malih nogu učili razumevanju i poštovanju različitosti.

"Janković i Mihajlović razgovarali su i o položaju pripadnika romske zajednice u Srbiji i budućim zajedničkim aktivnostima", navodi se u saoštenju i dodaje da je na sastanku dogovoreno da savet romske nacionalne manjine aktivnije počne da podnosi veći broj pritužbi Povereniku zbog diskriminacije romske nacionalne manjine.

Poverenica je takođe razgovarala i sa direktorkom organizacije "Iz kruga" Lepojkom Čarević Mitanovski o položaju žena sa invaliditetom, te je zaključeno da je potrebna veća senzibilizacija centara za socijalni rad kada su u pitanju problemi ove ranjive populacije.

O problemima osoba sa HIV-om, ona je razgovarala sa izvršnim direktorom AS Centra Đuricom Stankovim koji joj je ukazao na nedostatak saradnje sa nadležnim organima, nedovoljnu psihosocijalnu podršku i preventivu, nepridržavanje preporuka Svetske zdravstvene organizacije i nedostatak medicinskih aparata.

Tokom susreta poverenice Janković i direktora organizacije "Grupa 484" Vladimira Petronijevića, ključno pitanje je bilo kako najbolje rešiti problem tražilaca azila.

"Ocenjeno je da bi najefikasniji model bio uvođenje privremene zaštite od šest meseci do godinu dana, a istaknuta su tri suštinska problema: kontrola granica, privremeno zbrinjavanje i sistematsko zbrinjavanje. Takođe je zaključeno da je potrebno raditi na daljoj senzibilizaciji građana u vezi sa problemima migranata", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: