Za 6 godina u zatvoru traži 50 mil. RSD odštete

Milan Rašić koji je oslobođen optužbi za ubistvo Smaila Tarića 2008. godine, traži odštetu od 50,9 miliona dinara, jer je u pritvoru proveo više od šest godina.

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.07.2015.

11:35

Default images
Foto: Freeimages.com

Branilac Rašića Zora Dobričanin Nikodinović rekla je Tanjugu da je zahtev za naknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode Milana Rakića podnet Ministarstvu pravde.

Ukoliko u roku od tri meseca ne dođe do sporazuma sa Ministarstvom pravde, sudu će biti podneta tužba za naknadu štete protiv Republike Srbije.

Zbog neosnovanog hapšenja i pritvora od šest godina i sedam meseci, Rašić na ime nematerijlne štete zahtevom traži isplatu 20.000 dinara po danu, odnosno ukupno 48.160.000 dinara, a na ime materijalne štete 2.753.500 dinara, precizirala je Dobričanin Nikodinović.

Posle dva prvostepena suđenja presudom Apelacionog suda Rašiću (31) je u junu kazna preinačena sa 18 godina zatvora na oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza da je izvršio krivično delo.

On je u martu pušten da se brani sa slobode, posle šest godina i sedam meseci.

Prvooptuženi u tom slučaju Velibor Bakić pravosnažno je osuđen je na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora zbog ubistva Tarića.

Bakić je podneo Višem sudu u Beogradu vanredni pravni lek - zahtev za ponavljanje postupka radi saslušanja svedoka koji nisu saslušani tokom suđenja, a koji bi mogli da govore o njegovom alibiju.

Taj slučaj je svojevremeno izazvao veliku pažnju javnosti s obzirom da je odrubljena glava Tarića pronađena u crnoj plastičnoj kesi 22. avgusta 2008. godine u Bulevaru kralja Aleksandra, posle anonimne dojave upućene beogradskim medijima, dok je policija sutradan u donjem delu Karađorđevog parka u Beogradu pronašla i spaljeno Tarićevo telo u žbunju.

Presudom Apelacionog suda Bakić je osuđen na maksimalnu kaznu za ubistvo, dok je drugom prvostepenom presudom bio osuđen na 20 godina zatvora za teško ubistvo.

Prvom prvostepenom presudom Bakić je bio osuđen za teško ubistvo na 35 godina zatvora, a Rašić na 30, ali je ta presuda ukinuta zbog niza nedostataka i suđenje je ponovljeno.

Bakić i Rašić su uhapšeni krajem avgusta 2008. godine, a pušteni su iz pritvora u martu ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: