Gotova rasprava o udžbenicima, sutra o amandmanima

Poslanici su završili raspravu o Predlogu zakona o udžbenicima, kao i o izmenama zakona o visokom obrazovanju i o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2015.

22:06

Default images
Foto: Tanjug

Sednica će biti nastavljena sutra u 12 sati raspravom o amandmanima na sedam zakona, među kojima je Predlog zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

U današnjoj raspravi o Predlogu zakona o udženicima, poslanici vladajuće koalicije najavili su podršku zakonu navodeći da donosi mnoga bolja rešenja koja će ispraviti nedostatke uočene u praksi, dok su poslanici opozicije iz DS, SDS i Nove stanke kritikovali predložena rešenja ocenjujući da neće unaprediti kvalitet udžbenika.

Poslanica DS Gordana Čomić rekla je da će glasati protiv tri zakona iz oblasti obrazovanja, navodeći da je količina licemerja i pogrešnih infomacija o stanju u obrazovanju nepodnošljiva.

Čomić smatra da je problem što udžbenici deci nude samo reproduktivno znanje, dok im ne nude da misle.

"Dok ne budemo imali takve udžbenike vrtećemo se u krug o tome zašto imamo loše udžbenike", kaže Čomić.

Poslanik SDS Ninoslav Stojadinović rekao je da, iako je predožena verzija zakona bolja od one povučene u maju, ima i niz problematičnih rešenja koja neće doprineti kvalitetu udžbenika.

"Liberalizacija izdavaštva, mi imamo 79 izdavača, blizu 2.000 knjiga samo u jednoj oblasti obrazovanja, nije rezultovala povećanjem kvaliteta", rekao je Stojadinović.

Kako je naveo, nije garancija da će uvođenje novih instrumenata, instituta, liste i kataloga udžbenika nešto poboljšati.

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević rekao je da se izbegava razgovor o najvažnijem pitanjima, a to su pitanje kvaliteta i sadržine udžbenika.

Umesto, kaže Pavićević, da se ministar prosvete posveti najvažnijim pitanjima, Predlog zakona o udžbenicima je poslužio za izvesne skandale navodeći da je u maju iznenada povučen iz procedure, a potom i lansirane "intrigantne priče" o napadu na pomoćnika ministra Milovana Šuvakova zbog zakona.

Na izlaganje Pavićevića reagovao je poslanik SNS Ljubiša Stojmirović koji je rekao da mogu da sučele stavove, ali da nije uredu da Pavićević preti vladajućoj većini. U kraću polemiku uključio se i šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić.

Poslanica SVM Anamarija Viček rekla je da zakon o udžbenicima ima mnogo dobrih novina koje su bitne za pripadnike nacionalnih manjina, i navela da je SVM podneo amandman koji se odnosi na odobravanje udžbenika i prethodnu saglasnost nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Poslanica SDPS Milena Bićanin rekla je da predloženi zakon o udžbenicima daje mnogo više nade da će problema biti manje, a da će biti više uspeha.

Bićanin kaže da se SDPS zalaže i za obavezno srednje obrazovanje i da se nada da će, kao što je po Ustavu osnovno obrazovanje obavezno i besplatno, biti prilike da se ustavnim promenama nadgradi obrazovni sistem.

Navodeći da će predloženi zakon o udžbenicima unaprediti izdavanje udžbenika na jezicima nacionalnih manjina, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga rekla je da će ta stranka glasati za zakon ako budu prihvaćeni njeni amandmani.

Poslanica Nove Srbije Zlata Đerić ocenila je da će izmene Zakona o visokom obrazovanju koje predviđaju da viskoškoslske ustanove same odlučuju o broju ispitnih rokova, doprineti autonomiji Univerziteta, navodeći da je ta stranka podnela četiri amandmana na predložene zakone.

Skupština je ranije danas razmotrila i predloge zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju i o prevozu putnika u drumskom saobraćaju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: