"Kosovo na mala vrata hoće u UN - neprihvatljivo"

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u UNESKO-u, kao i da će država učiniti sve da zaštiti svoje interese.

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2015.

18:06

Default images
Foto: Tanjug

"To je pitanje od civilizacijskog interesa", rekao je Selaković za televiziju Hepi.

On je naveo da Kosovo zahtevom za članstvo u UNESKO na mala vrata pokušava da uđe u jednu od organizacija UN, ali da je mnogo bolnije i problematičnije to što tako želi da prisvoji srpsku kulturnu, istorijsku i duhovnu baštinu za sebe.

"To je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo", rekao je Selaković, podsetivši da su pojedine zemlje već iznele stav da se protive takvom zahtevu.

On je naveo da Kosovo tvrdi da je država, a na svojoj teritoriji ima tri spomenika pod zaštitom UNESKO, a sva tri su spomenici srpske kulturne, istorijske i verske baštine iz perioda od kraja 11. do 14. veka.

"Kakva je to država koja za tri glavna najveća kulturna, istorijska i verska spomenika ima tri spomenika koja pripadaju drugom narodu, drugoj crkvi, državi Srbiji i srpskom narodu", upitao je Selaković.

On je naveo da su ti spomenici preživeli različite imperije na ovom području i da su ostali sa prefiksom "srpski", te da tako mora da bude i ubuduće.

Selaković je dodao i da je od 1999. godine uništeno 170 duhovnih, kulturnih i verskih spomenika srpskog naroda na teritoriji Kosova i Metohije, kao i 56 grobalja, i upitao da li tako postupa neko ko treba da dobije članstvo u UNESKO (Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: