Cerar: Hrvatska ne može da izadje iz arbitraže

Nakon što je Hrvatska najavila izlazak iz arbitražnog postupka, u Ljubljani ističu da to nije moguće i pozivaju na smirivanje strasti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2015.

16:39

Default images
Foto: Beta/AP

Slovenački premijer Miro Cerar rekao je da Hrvatska ne može, u skladu s međunarodnim pravilima, da izađe iz arbitraže o granici sa Slovenijom.

Cerar je, nakon sastanka s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom, komentirišući razvoj situacije o arbitraži, rekao novinarima da Hrvatska ne može izaći iz procesa arbitraže i da je to prošle nedelje zaključio i arbitražni sud koji je Sloveniji naložio imenovanje novog nacionalnog sudije u arbitraži nakon što je raniji sudija Jernej Sekolec odstupio, kao i da su iz Haga naveli da će se arbitraža nastaviti, prenela je Hina.

Cerar je, u vezi s celim slučajem i najavom da će Hrvatska sporazum otkazati, rekao da je sada potrebno "smiriti strasti".

"Želim da se političke strasti smire i da se ne podstiču ni na našoj ni na hrvatskoj strani", rekao je slovenački premijer, dodavši da očekuje nastavak arbitražnog postupka i donošenje presude, prenosi Tanjug.

Cerar je dodao da će se tako pokazati da sporove treba rešavati na "pravni i konstruktivan način", naglašavajućii da će odnosi s Hrvatskom i dalje biti prijateljski.

Danas je predsednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović, nakon sastanka sa šefovima poslaničkih klubova u parlamentu, rekao da je na sastanku usaglašeno da bi Hrvatska trebalo da izađe iz sporazuma o arbitraži sa Slovenijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: