Pojačana kontrola korišćenja pojaseva u vozilima

Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a od danas su pojačali kontrolu korišćenja sigurnosnih pojaseva u vozilima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2015.

20:31

Default images

Na terenu sa policijom bila je i ekipa TV B92.

Od sada , ukoliko ne vežete sigurnosni pojas kada se vozite na zadnjem sedištu , saobraćajna policija pisaće vam kaznu.

Dugo je važilo pravilo da je vožnja na zadnjem sedištu u slučaju nesreće sigurnija nego da sedite napred. Ipak, izumi koji poboljšavaju bezbednost putnika na prednjim sedištima doveli su do toga da se situacija promenila.

“Nakon izvršenih analiza pojavili su se rezultati koji ukazuju na neophodnost vezivanja pojasa na zadnjem sedištu, jer u većem broju nezgoda dolazi do povređivanja putnika na zadnjem sedištu, tako da će ova kontrola upravo iz tih razloga biti intenzivna i pojačana. Nakon završene propagandne kampanje o potrebi i obavezi vezivanja sigurnosnih pojaseva na zadnjem sedištu automobila, pripadnici USP će intenzivno kontrolisati vozila i sankcionisati sve putnike u vozilu i one koji ne vežu sigurnosni pojas na zadnjem sedištu automobila“, izjavio je zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Slobodan Malešić.

U velikom broju saobraćajnih nesreća, razlog pogibije putnika je upravo nevezivanje pojasa na zadnjem sedištu, zbog čega ispadaju iz vozila ,što dovodi do smrtonosnih povreda. Takođe , istraživanja pokazuju da putnik sa zadnjeg sedišta, prilikom sudara, na osobu ispred sebe udara silom koja je približna težini od jedne tone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: