Jajinci: Uklonjeni grafiti; Mali: Poruke mržnje

Grafiti koje su nepoznate osobe iscrtale na spomeniku na ulazu u Spomen park Jajinci su uklonjeni.

Izvor: B92

Petak, 24.07.2015.

14:02

Default images
foto: Tanjug

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali poručio je da je reč o porukama mržnje, koje ne daju pravu sliku Beograda koji je otvoren, kosmopolitski grad.

Pre nekoliko dana, za sada nepoznate osobe su na spomeniku na ulazu u Spomen park Jajinci iscrtali kukasti krst i ispisali "UF87", "Smrt komuni" i četiri S.

Mali je novinarima u Jajincima, gde je prisustvovao uklanjanju grafita rekao da je zaprešćen vandalskim činom koji se dogodio, zbog čega je hteo lično da dođe i da pokaže da to što se dogodilo nije Beograd.

Iscrtavanje kukastog krsta, upozorio je, predstavlja poruke mržnje i to na spomeniku koji je simbol žrtava koje su na zverski način pobijene u Beogradu.

"Ovo nije poruka Beograđana i Beograda i neću dozvoliti da tako nešto bude slika našeg grada. Ovo je mesto na kojem su stradale desetine hiljada ljudi u Drugom svetskom ratu", rekao je Mali.

On je izrazio nadu da će oni koji su iscrtali grafite biti pronađeni i kažnjeni na odgovarajući način, a tim povodom je već razgovarao sa načelnikom beogradske policije Veselinom Milićem.

"Poruke mržnje - nađite neki drugi grad i zemlju. Mi ovakve poruke mržnje nećemo dozvoliti u našem gradu", upozorio je gradonačelnik.

Najavio je i da će na navedenom prostoru biti postavljene bar dve kamere, a biće organizovani i češći obilasci od strane Komunalne policije, kako bi spomenik bio zaštićen na pravi način.

"Smatram da će kamere doprineti da se ovo izbegne u narednom periodu, ali želim da ponovim da ovo nije poruka Beograda koji je otvoren kosmopolitski grad", rekao je Mali.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Nela Mićović istakla je da se mora raditi edukaciji mladih, zbog čega ustanova koju vodi sprovodi edukaciju u osnovnim i srednjim školama gde se, kroz prezentaciju spomenika i spomeničkog nasleđa uči i istorija.

Spomen park u Jajincima, dodala je, proglašen je za znamenito mesto i predstavlja jedan od spomenika na kojem se uči kako treba poštovati istoriju i žrtve koje su pale da bi današnje generacije slobodno živele.

"Za mene koja sam rođena u nekom drugom vremenu, ovo je vandalski čin i to osuđujem kao građanin Beograda, a posebno kao direktor ustanove kulture od nacionalnog značaja", navela je Mićović.

Pored edukacije, dodala je Mićović, treba postaviti čuvarske službe, kamere i češće patrole Komunalne policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: