Krupanj: Izgrađeno 40 kuća, putevi obnovljeni

Svi stanovnici Krupnja koji su ostali bez kuća u majskim poplavama prošle godine, dobili su krov nad glavom, obnovljeni su putevi, reke su uređene.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.07.2015.

11:10

Default images
Foto: Tanjug

Posla još ima. U toku je sanacija klizišta i izgradnja bujičnih pregrada.

Za saniranje štete od poplava Evropska Unija je Krupnju donirala više od 5,6 miliona evra.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, obilazeći stanare novoizgrađenih kuća u selu Krasava rekao da je država Srbija za sanaciju dala samo 200.000 evra više od EU.

"Zahvaljujem se posebno EU jer je svojom pomoći mnogo učinila za grđane Krupnja", kazao je premijer.

Pošto je vlasnik kuće Dragoljub Andrić rekao da je penzioner i da prima invalidsku penziju, Vučić je kazao da će i njemu kao i ostalim penzionerima u Srbije biti povećane penzije do kraja godine.

On je kazao da u Srbiji ima 1,7 miliona penzionera i da im se zahvaljuje što su, kao i ostali građani, izdražali teške mere koje daju rezultate i koje će omogućiti povećanje penzija.

Dragoljub Andrić rekao je Tanjugu da je imao imanje na drugom mestu u selu Krasava, koje je klizište odnelo.

Pošto mu je klizište razrušilo staru kuću on je bio prinuđen da se smesti kod dece, na čijem imanju je izgrađena nova kuća uz pomoć Vlade Srbije i EU.

Andrić kaže da je veoma zahvalan Vladi i EU jer su mu izgradili kuću u koju se uselio početkom godine.

Prema njegovim rečima, sada čak ima i bolje uslove života nego ranije.

Inače, Andrić je penzioner i ima troje dece, i čak i praunuče, a porodica živi pretežno od poljoprivrede.

Predsednik opštine Krupanj Rade Grujić novinaru Tanjuga rekao je da su štete poplava gotovo sve sanirane.

"Posle 14 meseci stanje je dobro. Svi građani koji su ostali bez kuća su dobili krov nad glavom. 27 kuća je ozidano - 17 su finansirali Ujedinjeni Arapski Emirati, 10 EU preko UNOPS, 10 ljudi je dobilo novac kojim su sami digli kuće, i 3 kuće su sazidali donatori. Ukupno 40 kuća je urađeno novih, a 193 kuća je popravljeno", objasnio je on.

Takođe je kazao da se obnavlja putna infrastruktura, dodajući da je od posebnog značaja put Korenita-Krupanj, koji danas otvoren.

Grujić je istakao da je obnovljena i infrastruktura, reke potpuno sanirane, regulacija urađena.

Telekom menja celu optičku mrežu, elektro-mreža je sanirana, a rade se, preventive radi, bujične pregrade na rekama.

U planu je 19 bujičnih pregrada, 4 su već izgrađene.

"Ako ne uradimo te pregrade imaćemo ponovo problema", ukazao je Grujić.

On je izrazio zahvalnost donatorima i Vladi na pomoći, dodajući da su posebno zahvalni i građani Krupnja koji su pretrpeli velike štete.

Istovremeno je dodao da ima još problema sa klizištima, ali pošto ih ima preko 400 nemoguće ih je sanirati na brzinu.

Svečano otvoren put Korenita-Krupanj

Foto: Tanjug
Obnovljeni put Korenita-Krupanj, koji povezuje tu opštinu sa Loznicom, svečano je otvoren, a premijer Srbije je proglašen počasnim građaninom Krupnja.

Predsednik opštine Krupanj Rade Grujić rekao je da je Skupština opštine donela odluku da Vučića proglasi počasnim građaninom, jer je pokazao kako treba da se ophode političari i ispunio sva svoja obećanja.

Grujić je rekao i da će obnovljeni put skratiti putovanje do Loznice za 25 minuta.

On je zahvalio Evropskoj uniji na pomoći u vrednosti višoj od 5,6 miliona evra za opštinu Krupanj.

"Krupanj danas otvara kapiju prema svetu", rekao je Grujić i dodao da novi put neće voditi samo do Loznice, već i do Drine.

Vrpcu su, u prisustvu premijera, presekli su potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, otpravnik poslova u delegaciji EU u Srbiji Hose Antonio Gomes i v.d. direktorka Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Put Korenita-Krupanj, koji je dug 12 kilometara, saniran je sa minimalnim zakašnjenjem, a obnova je koštala 4,5 miliona evra, rekao je Vučić, poručivši pri tome direktoru Puteva Srbije Zoranu Drobnjaku da će sledeći put biti odgovoran i za mesec dana kašnjenja te da više neće da "trpi njegove izgovore".

Ministarka građevine, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je da putem Korenita -Krupanj treba da prolazi pola miliona ljudi.

Mihajlović je kazala da je ponosna na građane Krupnja što su bili strpljivi, na izvršioce radova što su put završili, a posebno je zahvalila EU na pomoći da se put obnovi nakon poplava.

"Ponosna sam kao član Vlade što smo ono što smo obećali i uradili. Obišli smo danas u Krupnju jednu kuću koja je izgrađena, jedan plastenik i svuda je bilo puno dece. Sve što radimo, radimo za našu decu", podvukla je ona.

Predsednik opštine Krupanj Rade Grujić je ministarki, za njeno angažovanje oko puta, uručio Povelju sa zlatnom plaketom Opštine.

Vučić: Borićemo se još jače zbog budućnosti dece

Foto: Tanjug
Vučić je rekao da su sada sve četiri reke u opštini Krupanj dobrim delom zaštićene, navodeći da nedostaju nasipi samo na jednoj reci, pri čemu je pozvao direktora Srbijavoda Gorana Puzovića da sledeće nedelje dođe u Krupanj kako bi ti problemi bili rešeni i kritikovao ga što nije danas bio tamo.

Vučić je naglasio i da se radi na dovođenju investitora u Krupanj i još jednom ponovio da će penzije i plate u javnom sektoru, pre svega u obrazovanju, zdravstvu, vojsci i policiji, biti povećane do kraja godine.

"Nastavićemo da radimo još više, da se borimo još snažnije i jače kako bi naša deca imala budućnost u Krupnju, da ovde rade i da svojoj porodici obezbede život", rekao je Vučić.
Foto: Tanjug
Premijer je zahvalio na tituli počasnog građanina Kurpnja, ističući da mu je drago što je ta odluka doneta jednoglasno i što su za njega glasali i odbornici koji nisu u Srpskoj naprednoj stranci.

On je zahvalio i građanima koji su uprkos teškoćama i brojnim problemima sačuvali pozitivan duh i što znaju da cene sve što je učinjeno da njihov život u Krupnju bude kvaliteteniji.

Vučić je tokom posete Krupnju obišao plastenik četvoročlane porodice Šejić.

Gomes: Od EU 172 miliona evra za sanaciju štete od poplava

Foto: Tanjug
EU će nastaviti da pomaže Srbiji u sanaciji šteta posle prošlogodišnjih poplava, kao i preventivnim merama za odbranu od poplava, istakao je otpravnik poslova Delegacije EU u Beogradu Hose Antonio Gomes, ukazujući da za to stoji na raspolaganju ukupno 172 miliona evra.

On je, prilikom otvaranja državnog puta drugog reda Korenita - Krupanj, rekao da je EU veoma brzo mobilisala sredstva za pomoć Srbiji u savladavanju posledica poplava.

On je napomenuo da je EU za pomoć Srbiji posle poplava u prvoj fazi mobilisala 30 miliona evra, u drugoj 72 miliona, i da preko Fonda solidarnosti stoji na raspolaganju daljih oko 60 miliona evra.

"To znači imamo 172 miliona evra na raspolaganju za dalje saniranje svih posledica. Raspoloživa sredstva će se koristiti za rekosntrukciju infrastrukture, ali i za prevenciju od poplava", podvukao je Gomes.

Ovo je, kako je konstatovao, sjajan primer kako kada se udruže snage za vrlo kratko vreme, sa jasnim ciljem pred sobom možemo da postignemo dobre rezultate i pomognemo ljudima.

Istovremeno je kazao da iz ličnog iskustva, može reći da, u 20 godina rada u Evropskoj komisiji, nikada nije doživeo ovako brzo obezbeđivanje pomoći i realizaciju projekata, te je zahvalio i Vladi Srbije na saradnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

196 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: