16 godina od ubistva srpskih žetelaca

U selu Staro Gracko, kod Lipljana, danas će biti obeleženo 16 godina od zločina kada su iz zasede na njivi ubijeno 14 žetelaca sprske nacionalnosti.

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.07.2015.

00:17

Default images

Počinioci su do danas ostali nepoznati.

Tim povodom u selu Staro Gracko biće održan parastos koji će služiti vladika raško prizrenski Teodosije a potom i pomen žrtvama pred spomen pločom na školi u centru sela. Obeležavanju godišnjice zločina prisustvovaće i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju na čelu sa direktorom Markom Đurićem.

Na njivama u selu Staro Gracko, 23. jula 1999. godine iz zasede je ubijeno 14 Srba, a najmlađa žrtva imala je 17 godina. Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepšić.

Ubistvo žetelaca jedan je od najtežih zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije u Pokrajinu. Porodice ubijenih i dalje čekaju da se zločinci privedu pravdi.

UNMIK policija je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu. Bitići je, posle dva meseca, usled nedostatka dokaza pušten iz pritvora.

Groblje u Starom Grackom na kome su sahranjeni stradali srpski žeteoci, više puta je skrnavljeno i minirano.

Premijer Kosova Isa Mustafa je, na nezadovoljsto žitelja Starog Grackog, za početak ovogodišnje žetve izabrao Veliki Alas. Taj čin je naišao na oštru osudu premijera Srbije Aleksandra Vučića i dodatno je uznemirio Srbe iz tog kraja.

Među zločinima na Kosovu, za koje do sada niko nije odgovarao, su i ubistva dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa Niš ekspresa kod Podujeva.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić prisustvovaće sutra, 23. jula, parastosu za 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gracko, koji su ubijeni iz zasede na njivi 23. jula 1999.

Sa Đurićem pomenu žrtvama prisustvovaće i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, načelnik kosovskog okruga Srđan Petković i srpski predstavnici u privremenim institucijama samouprave u Prištini - zamenik premijera Branimir Stojanović, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, poslanici Liste „Srpska“ i predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić.

Parastos kod spomen ploče u centru Starog Grackog služiće episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: