"Izjave Amfilohija o NATO bez presedana"

Šef diplomatije Crne Gore Igor Lukšić je ocenio da su izjave mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija o NATO mešanje u državne poslove bez presedana.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.07.2015.

10:52

Default images
Foto: Beta

Komentarišući izjavu mitropolita Amfilohija da je "NATO glavni kuvar pokolja i naslednik nacifašizma", Lukšić je rekao da je to "mišljenje bez presedana i do sada najneprikladnija izjava kojom se pokušava da se zloupotrebi autoritet crkve plasiranjem maniipulacija i neistina".

Amfilohije, koji je označen je u Crnoj Gori kao perjanica kampanje protiv NATO juče ke rekao da je NATO u Iraku i Siriji "glavni kuvar pokolja, kao što je bio i u bivšoj SFRJ".

Lukšić je na panelu o NATO-u, rekao da svako ko zloupotrebljava svoju poziciju, ne samo da ne doprinosi dijalogu, već ga truje.

Šef crnogorske diplomatije je ponovio da pitanje NATO-a i evropskih integracija idu zajedno, te da građani Crne Gore znaju da nema bolje opcije za njihovu bezbednost nego članstvo u Alijansi.

"Poslednje istraživanje pokazalo je da ako se referendum održi u nedelju, izlaznost bi bila oko 70 odsto, a odnos snaga bi bio jednak, što znači da smo dostigli podršku za članstvo od 50 odsto", preizirao je Lukšić.

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je juče u parlamentu da je Crna Gora u fokusu NATO-a i da se na nju ozbiljno računa, ali i da su protivnici tog članstva sve glasniji i da čak svojom kampanjom "šire strah i paniku".

Na izjavu Amfilohija reagovao je i predsednik Matice crnogorske Dragan Radulović rekavši da je izjava u skladu sa planiranim antinatovskim aktivnostima u državi.

Radulović smatra da crkva od davnih dana nije razdvojena od države, "bolje reći, država od crkve".

"Iz prostog razloga što je crkva od početka devedesetih godina bila glavni ideolog vraćanja u daleko srednjovekovne i Srbije i Crne Gore, a nažalost i drugih zemalja u regionu", naveo je Radulović u izjavi za podgoričku Pobjedu.

On je rekao i da izjava Amfilohija uopšte ne iznenađuje zato što je, kako kaže, sasvim u skladu sa njegovom političkom platformom.

"Ta politička platforma jeste ako smo do sad izgubili sve pokušaje da stvorimo veliku Srbiju, stvorićemo je uz pomoć Vladimira Putina", naveo je Radulović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: