Vučić: Nova stranica zajedničke budućnosti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je nakon razgovora sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine da je otvorena nova stranica zajedničke budućnosti.

Izvor: Beta

Sreda, 22.07.2015.

00:49

Default images
Foto: Tanjug

On je, na konferenciji za novinare istakao da je razgovarano otvoreno i iskreno, te da su takvi razgovori najbolji.

"Verujem da smo otvorili novu stranicu naše zajedničke budućnosti", istakao je Vučić.

Razgovaralo se o konkretnim projektima, ekonomskim temama, a, kako je naveo, postignut je dogovor da se održi zajednička sednica dve vlade u septembru.

"Kao Srbija želimo najbolje moguće odnose sa BiH", naglasio je Vučić.

On je rekao da je zaboravio napad u Potočarima prilikom komemoracije žrtvama Srebrenice i da "u prijateljskom tonu" gleda na budućnost".

"To što se dogodilo bilo je neprijatno i teško, ali je ništa u odnosu na ono što se dogodilo Srbima, Hrvatima i Bošnjacima koji su izgubili svoje najbliže. Ako su ti ljudi spremni da pogledaju u budućnost, smešno je i tupavo da moj pogled ne bude uperen u budućnost".

Vučić je istakao da kod njega nema neprijateljstva prema bošnjačkom članu Predsedništva Bakiru Izetbegoviću.

"Ne smatram ga ni lošim čovekom ni neprijateljem. Ruka Srbije je pružena i biće ispružena uvek", naglasio je Vučić.

On je rekao da je Srbiji izuzetno važna stabilnost i sigurnost u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim susednim zemljama, te da će učiniti sve sa svoje strane da tome doprinese.

Odgovarajući na pitanje novinara da li strahuje za stabilnost zbog incidenta u Srebrenici, Vučić je istakao da iz Srbije nikad ništa nije moglo da se čuje protiv BiH.

"Mi ćemo dati sve od sebe da, ako možemo, svojom politikom pomognemo, ne mešajuć se u unutrašnje stvari BiH I RS. Ali ako možemo da doprinesemo stabilizaciji, to ćemo uvek da radimo", poručio je Vučić na konferenciji za medije posle sastanka sa Predsedništvom BiH.

Izetbegović: Sudiće se za sve zločine

Govoreći o zločinu o Srebrenici bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je naglasio da je nebitno da li se desio zločin u Srebrenici više od 8.000 puta ili osam puta na nekom drugom mestu, i da će svakom počiniocu biti suđeno.

Podsetivši da je Sarajevo pretrpelo užas u ratu, te da je svaki treći Sarajlija pogođen i ranjen, a svaki deseti poginuo, on je naveo da je Sarajevo ipak imalo snage da zaustavi zločin nad Srbima.

"To što je u Sarajevu zaustavljeno što su radili neki pobunjeni komandanti nad Srbima dokaz je da nismo strana koja je sistematski ohrabrivala zločin", podvukao je Izetbegović.

On je, takođe, rekao da je insistirao da se sastanak sa srpskim premijerom održi u Beogradu, a ne u Karađorđevu i da prošetaju Knez Mihailovom ulicom.

Čović: Prošlost ostaviti istoričarima

Foto: Tanjug
Predsedavjući Predsedništva BiH Dragan Čović poručio je da prošlost između Srbije i BiH treba ostaviti istoričarima, a da predstavnici vlasti treba da gledaju napred i da saradnju podignu na najviši mogući nivo.

"Deset dana posle Srebrenice mi danas ovde pričamo o sasvim drugim temama. Današnja poseta je izuzetno dobar potez i hvala na pozivu", rekao je Čović na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, ne treba poklanjati pažnju zagovornicima loših odnosa već onoj "velikoj masi koja želi drugačiju budućnost".

Ističući da ima puno toga što ljude u obe zemlje tera na razmišljanje o prošlosti, koju svako tumači na drugačiji način, ipak ima više onoga što nas motiviše da gledamo napred.

Čović je posebno istakao značaj Konferencije o Zapadnom Balkanu 27. avgusta u Beču, kada, kako je rekao, očekuje snažan iskorak.

Posle toga biće održana zajednička sednica Vlade Srbije i Saveta ministara, rekao je Čović, dodavši da će

"To je put, drugog nema", dodao je on.

Čović je takođe rekao da će snažno podržati zajedničke projekte koje je najavio premijer Vučić.
Foto: Tanjug
Vučić je na konferenciji za medije posle sastanka rekao da bi, kada je reč o namenskoj industriji, Srbija i Bosna i Hercegovina mogle zajedno da nastupe na trećim tržištima, što bi značilo više posla za građane dve zemlje i više novca za kompanije.

"Mislim da smo uspeli da dogovorimo da radne grupe narednih dana u Sarajevu i Beogradu rade na tome", rekao je Vučić, dodajući da bi već postojeća saradnja mogla da se podigne na značajno viši nivo.

Kada je reč o saradnji u oblasti energetike, Vučić je rekao da je bilo reči o elektro-mreži između Bajine Bašte, Višegrada i Pljevalja u Crnoj Gori i dodao da dve zemlje mogu da postignu dobar napredak i kada je reč o turizmu.

"Mislim da možemo da privučemo turiste i napravimo sličan vizni, odnosno bezvizni režim za turiste iz različitih delova sveta, da ih privlačimo ponudama, da promovišemo ekskurzije za odlazak učenika u BiH i Srbiju, da obezbedimo zajedničke podsticaje... Ali to je sada na radnim grupama i resorima da nastave da rade na tome", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara premijer je rekao da je situacija u regionu veoma krhka i da je potrebno mnogo energije kako bi se sačuvala stabilnost, ali je naglasio da osim stvaranja većeg poverenja između Srba, Bošnjaka i Hrvata nema boljeg odgovora.

"Ima mnogo toga što treba da uradimo. Ono o čemu smo razgovarali su važne stvari. Pričali smo o milijardama i stotinama miliona evra, o radnim mestima, o suštinskom, istinskom i iskrenom, laganom stvaranju većeg poverenja između Srba, Bošnjaka i Hrvata", rekao je Vučić.

On je upitao šta drugo preostaje, da li bi Srbija trebalo da napadne Bosnu ili Bosna Srbiju i Republiku Srpsku.

"Šta je smisao u tome? Šta će to dobro da donese? Kad i jedni i drugi shvate da ne postoji druga politika osim najbližih i najboljih mogućih odnosa, onda ćemo biti na dobrom putu. Ako brutalno racionalno postavite stvari, onda nema boljeg pitanja od toga, niti drugačijeg odgovora od onoga koji mi danas ovde dajemo", zaključio je Vučić.

Ivanić: Srbima u interesu stabilna BiH

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić rekao je da je u interesu bosanskih Srba da u stabilnim uslovima uslovima zajedno sa druga dva naroda idu putem ka EU.

On je odgovarajući na pitanje novinara u vezi s nedavnim optužbama koje je predsednik RS Milorad Dodik protiv njega izneo u Beogradu, tvrdeći da vodi izdajničku politiku koja nije u skladu sa srpskim entitetom, izjavio da srpsku prestonicu ne vidi kao mesto gde Srbi iz RS treba da vode političku bitku.

Ivanić je, na konferenciji za novinare naglasio da je njegova politika da kao član Predsedništva zastupa interese srpskog naroda, ali da ta politika ne uključuje potrebu da svaki dan bude u sukobu.

"U interesu je Srba da u stabilnim smirenim uslovima zajedno s druga dva naroda idemo ka EU. Mi smo suštinske stvari u BiH manje više definisali. Stabilna BiH, u kojoj je RS sastavni deo, u interesu je srpskog naroda i tome ću posvetiti svoj mandat", naglasio je on.

Ivanić je ponovio da Beograd neće koristiti za unutrašnje-političke sukobe sa Dodikom, dodajući da to što izjavljuje predsednik RS samo govori o njemu.

Premijer Vučić je s tim u vezi kazao da svako ko govori, i kad govori dobro ili loše, govori o sebi i za sebe.

"Veoma poštujem Milorada Dodika, Mladena Ivanića i Dragana Čovića. Nećete me čuti da nešto loše danas kažem o Dodiku, kao što nisam ništa loše rekao tada ni o Ivaniću", objasnio je on.

Kao predsednik ubedljivo najjače političke stranke u Srbiji nijednog trenutka se nismo mešali u izbore u RS, istakao je Vučić i dodao da će Srbija uvek poštovati volju naroda kako u BiH, tako i drugim zemljama.

"To je ozbiljna i odgovorna politika Srbije, sa kojom ćemo i u budućnosti nastaviti", ocenio je Vučić.
Foto: Tanjug
Predsedavajućeg i članove Predsedništva BiH Dragana Čovića, Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića prethodno je premijer Vučić dočekao ispred Palate Srbije uz najviše vojne i državne počasti, gardu i intoniranje himni.

Pokloni za goste

Foto: Tanjug
Vučić je članovima Predsedništva BiH Draganu Čoviću, Mladenu Ivaniću i Bakiru Izetbegoviću, nakon zajedničkog obraćanja medijima, uručio poklon-korpe sa srpskim proizvodima.

Za članove Predsedništva BiH pripremljeni su domaći proizvodi - kafa, rakija, teglice sa ajvarom, džemom, vinom.

U jednoj od korpi nije bilo alkohola, već rtanjski čaj. Predviđeno je da članovi Predsedništva prošetaju zajedno sa Vučićem Knez Mihailovom do Kalemegdana gde će biti posluženje i folklor, a najverovatnije će prošetati i do Beogradskog pobednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

867 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: