Kijev: Ultranacionalisti najavili novu revoluciju

Oko 6.000 pristalica ukrajinskog ultranacionalističkog Desnog sektora okupilo se u centru Kijevu.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 21.07.2015.

21:13

Default images
Foto: Beta/AP

Oni su na protestu pozvali vladu da podnese ostavku, a miting su označili kao "novu fazu ukrajinske revolucije".

Okupljeni su prvo marširali centrom ukrajinske prestonice da bi se potom okupili na trgu Maidan.

Kako prenosi agencija TASS, oni uglavnom nosili maskirnu odeću, mahali su crvenim i crnim zastavama Ukrajinske ustaničke armije (UPA) i skandirali "smrt neprijateljima".

Radikalna grupa Desni sektor jedna je od najmilitantnijih frakcija tokom masovnog protesta u Kijevu koji je doveo do svrgavanja tadašnjeg predsednika Viktora Janukoviča 2014. godine.

Od izbijanja konflikta na istoku zemlje izmedju proruskih aktivista i vladinih snaga, Desni sektor je bio na strani ukrajinske vlade, ali u poslednje vreme sve češće njegovi pripadnici dolaze u sukob sa predstavnicima lokalnih vlasti.

Na nacionalnom kongresu te organizacije, njen lider Dmitro Jaroš pozvao je na referendum za opoziv predsednika Petra Porošenka i njegove vlade, preneo je AP.

Jaroš je rekao pristalicama na trgu da je nova vlada koja je zamenila Janukovičev režim samo "promenila ime", ali ne i politički sistem.

"Vi ste organizovana revolucionarna snaga koja je otvorila novu fazu ukrajinske revolucije", rekao je on.

Lider Desnog centra osvojio je oko jedan odsto glasova na predsedničkim izborima u maju 2014. godine.

U sukobu policije i pripadnika Desnog sektora početkom meseca poginula su dva člana ove organizacije.

Jaroš je optužio vladu da koristi policiju protiv pripadnika Desnog centra umesto da se, kako je rekao, fokusira na rat na istoku zemlje
Foto: Beta/AP
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: