Katalonci: Proglasićemo jednostranu nezavisnost

Separatisti u Kataloniji saopštili su da su spremni da proglase jednostranu nezavisnost u slučaju da Madrid pokuša da blokira proces otcepljenja.

Izvor: B92

Utorak, 21.07.2015.

10:45

Default images
Foto: Beta/AP

Oni se nadaju da će pokrenuti taj proces ukoliko regionalni izbori u septembru budu uspešni.

Konzervativna vlada u Španiji oštro se protivi nezavisnosti bogate severoistočne regije Katalonije, koja želi da sledi primer Škotske i izjasni se o svojoj političkoj budućnosti, naveo je AFP.

Alijansa proseparatističkih stranaka želi da regionalni izbori posluže kao de fakto referendum, na kojima će zajedno nastupiti, zalažući se za samo jedno pitanje - nezavisnost.

"Ukoliko u ovom procesu, država Španija, svojim političkim ili pravnim odlukama, blokira autonomnu vladu Katalonije ili katalonski parlament, mi ćemo krenuti dalje sa deklaracijom o nezavisnosti", rekao je Raul Romeva, bivši poslanik i ključna ličnost koalicije, koja je okupila partiju desnog centra CDC i levičarsku ERC.

"Sve stavljamo na ovo, nema povratka nazad", rekao je on na predstavljanju liste kandidata "Hunts pel si" (Zajedno za da) u Istorijskom muzeju Katalonije.

Njihov cilj je da pregovarački proces bude završen u roku od 18 meseci i uspostavljene institucije poput poreske uprave.

Proces bi, takođe, utro put za održavanje obavezujućeg referenduma o nezavisnosti Katalonije 2016.

Španski ministar pravosuđa Rafael Katala rekao je za konzervativni dnevnik "ABC" da ne može da isključi suspenziju regionalne autonomije ukoliko proces otcepljenja započne, dodajući da u Ustavu Španije postoji takva odredba.

"Neće biti nezavisnosti Katalonije", rekao je u četvrtak španski premijer Marijano Rahoj.

Ponosni na svoj katalonski jezik i kulturu i ekonomsku moć, pošto privreda Katalonije čini gotovo petinu španske ekonomije, 7,5 miliona Katalonaca već godinama traži veći stepen autonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: