"Očigledno da će prvo poglavlje biti o Kosovu"

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister ocenio je u Beogradu da je vreme da se otvore prva poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.07.2015.

10:55

Default images
foto: Tanjug

On je istakao da je očigledno da će prvo poglavlje biti 35, te da na kraju procesa mora doći do zaključenja pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine.

"Verujem da je došlo vreme da se otvore prva poglavlja, i verujem da bi prva poglavlja trebalo da se otvore u ovoj godini, a to bi mogla biti 35, 23, 24, i 32", naglasio je on, dodajući da odluku donosi 28 zemalja članica EU, i da Evropska komisija daje samo preporuku.

On je, u razgovoru sa medijima, objasnio da poglavlja 23 i 24 moraju, kako je predviđeno, biti otvorena u ranom stadijumu, kao i da će biti zatvorena na kraju.

U slučaju Srbije, prema njegovim rečima, zbog kompleksnih odnosa sa Prištinom poglavlje 35 ima važnu ulogu.

"Poglavlje 32 trenutno može biti otvoreno, ali je tehničko, pa nećemo moći da otvorimo samo to poglavlje da bi počeli zvanični proces otvaranja bez paralenog otvaranja većih poglavlja, a to bi moglo biti poglavlje 35", objasnio je Mekalister.

On je podvukao da otvaranje poglavlja 35 zavisi od toga da li je moguće napraviti finalni, dodatni napredak u pronalaženju rešenja za Zajednicu srpskih opština (ZSO).

"Pronalaženje tog rešenja nije samo na Srbiji, već i na Kosovu. Kancelarka Angela Merkel rekla je da je vreme za kompromis i tu poruku je uputila kako Beogradu, tako i Prištini", naglasio je Mekalister.

On je istakao da je svih 35 poglavlja veoma važno, i da će Srbija morati da ispuni sve delove sporazuma sa EU, zbog čega je pristupni proces veoma dug i težak.

"Pitanje Kosova je naravno od vitalnog značaja za EU. Postoji rezolucija Bundestaga koja zahteva da poglavlje 35 treba da se otvori veoma rano, a to su tražile i neke druge vlade EU. Nije na meni da odlučim koje poglavlje će prvo biti otvoreno, ali očigledno je da će to biti poglavlje 35", naglasio je Mekalister.

On je rekao da svih šest zemalja zapadnog Balkana ima jasnu evropsku perspektivu, ali da svaka mora biti odvojeno posmatrana, te da je pristupni proces instrument za jačanje regionalne saradnje, pomirenja, i dobrosusedskih odnosa.

"Na kraju će biti korisno za čitavu Evropu i zapadni Balkan ako dođemo do rešenje u odnosima Beograda i Prištine", poručio je nemački političar.

On je kazao da je svestan da je pitanje zvaničnog priznanja Kosova kontroverzno pitanje u Srbiji.

"Pristupni okvir kaže da je na kraju pristupnih pregovora potreban pravno obavezujući sporazum koji omogućava obema stranama puno ispunjavanje svojih obaveza, na čemu se radi. Možda puno pričamo o Kosovu jer poglavlje 35 treba da bude otvoreno što pre", ukazao je Mekalister.

On je dodao da su u prošloj rundi dijaloga strane bile veoma blizu dogovora i da je sada na šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini da pozove dve delegacije na nastavak dijaloga.

Prema njegovim rečima, najurgentnije pitanje u ovom trenutku je rešenje za ZSO, oko kojeg obe strane imaju obavezu da obave svoj posao, a ne, kako je u više navrata podvukao, samo Srbija.

"Vreme je za kompromis i blizu smo toga. Na kraju pregovora u interesu Srbije je da zaključi pravno obavezujući sporazum sa Kosovom koji će biti u interesu obe strane", ponovio je Mekalister.

On je izrazio uverenje da je Srbija na putu ka EU, dodajući da je "voz iz Beograda je krenuo ka Briselu, a koliko brzo će se kretati i kada će stići zavisiće uglavnom od same Srbije".

"Srbija je ponosna evropska nacija i ako želi da pristupi biće na dobrobit ne samo vaše zemlje već i EU da dobije takvu članicu", uveren je Mekalister.

Istovremeno je podvukao da je pristupanje EU kao građenje kuće, da počinje od glavne odluke, da zahteva puno planiranja u procesu i da počinje od gradnje temelja, koji je težak proces, ali da, kada se upustite u taj proces shvatate da donosi rezultate.

"Moramo biti svesni činjenice da otvaranje poglavlja predstavlja tek početnu tačku za pravi rad koji predstoji Srbije", zaključio je Mekalister.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: