Macura: Dosta tečnosti, lagana hrana i hladovina

Ekipe Hitne pomoći nisu do 15 sati zabeležile povećan broj poziva građana zbog vrućine, rekla je portparol Nada Macura.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.07.2015.

16:27

Default images

Ona je savetovala da se na visokim temperaturama uzima dosta tečnosti, lagana hrana i da se izbegava izlaganje suncu.

Macura je Tanjugu rekla da je jutros od sedam pa do 15 časova bilo 75 intervencija, od čega 19 na javnom mestu, a da je bilo poziva zbog šloga i kolapsa.

Ona je izrazila zadovoljstvo što se građani pridružavaju saveta lekara i unose tečnost, navodeći da su vrlo korisne cisterne na ulicama Beograda gde građani mogu da se osveže.

Macura navodi da je u 14.30 mladić zadobio povrede glave na plaži Tarzan kod Progara i naglasila da se savetuje opreznost na kupalištima i odlazak samo na one plaže koje su obezbeđene.

Savetuje se, kaže Macura, uzimanje što laganije hrane, lubenica, dinja i drugog voća, sladoleda ali uz oprez u njihovu ispravnost, kao i boravak u hladovini, često tuširanje mlakom vodom i kretanje uz često osvežavanje vodom.

U zatvorenim prostorijama rashladne uređaje treba podesiti na temperature između 25 i 27 stepeni, rekla je Macura dodajući da je savet da se prostorije često provetravaju i da se ne izlazi napolje u najtoplijem delu dana.

"Voda je najbolje osveženje u ovim danima", kaže Macura i navodi da zbog vrućina i jakog sunca treba voditi računa o koži i glavi.

U Beogradu je danas u 14 sati izmereno 37 stepeni Celzijusovih, koliko je bilo i u Velikom Gradištu i Ćupriji, i to su danas najtopliji gradovi u Srbiji.

Vrućene se očekuju i naredne sedmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: