"Nismo veličali Mladića, šala je, verovatno glupa"

To je šala, verovatno glupa, nismo hteli nikoga da vređamo, kažu studenti koji su se ispred FPN-a slikali sa natpisom "Skidaj ovu tablu" i slikom Ratka Mladića.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.07.2015.

19:45

Default images

Na društvenim mrežama na dan obeležavanja 20 godina od Srebrenice pojavila se fotografija na kojoj studenti drže natpis "Skidaj ovu tablu" potpisan inicijalima R. M. a jedan od studenta drži i fotografiju Ratka Mladića, koji je u Hagu optužen za genocid u Srebrenici.

Jedan od studenta Dejan Majstorović kaže za B92 da je u pitanju nesporazum i da se radilo, kako je rekao, internoj šali.

"Naš cilj je bila šala. Možda je bila glupa. Nismo hteli nikoga da povredimo, niti da vređamo žrtve i ubijene u Srebrenici, a sigurno da ih je bilo. O tome da li je to genocid, da li je Ratko Mladić kriv, nećemo odlučivati mi. Odlučivaće nadležne institucije", kaže Majstorović.

Studenti dodaju da sve to nije bila nikakva akcija, bilo koje organizacije, povodom obeležavanja 20. godina od masakra u Srebrenci, već interna šala upućena kolegi koji je diplomirao.

Kako kažu, nije im bio cilj da negiraju bilo koji zločin, niti rušenje ugleda fakulteta.

"Ja sam taj dan diplomirao, otišao sam na ispit i drugari su me čekali. To se sve poklopilo sa obeležavanjem godišnjice Srebrenice. Oni su gledali neki snimak na kojem Ratko Mladić izgovara tu rečenici "Skidaj ovu tablu" i to su hteli da iskoriste kao našu internu šalu zato što ću ja taj dan diplomirati, otići sa fakulteta, pa je to trebalo da se prokomentariše u smislu skini ovu tablu, završio si fakultet. Nije bilo nikakve veze sa Srebrenicom, niti sa tim šta se tamo dešavalo", objašnjava Dejan Majstorović.

Na Fakultetu političkih nauka kažu da bi studenti zbog ovoga mogli da budu disciplinski kažnjeni.

"Poprilično je bilo šokantno da se na takav način i na taj datum u stvari pokazuje jedna vrsta, ajde da kažem, političkog pa i moralnog stava u odnosu na situaciju koja je bila u Srebrenici", ističe profesor Đorđe Pavićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: