"Zatražili smo objašnjenje od Grčke za Kosovo"

Srbija je od Grčke zatražila objašnjenje izjave šefa diplomatije Nikosa Kocijasa da će Atina "podržati učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije".

Izvor: Blic

Četvrtak, 16.07.2015.

00:16

Default images
Foto: Tanjug

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je za "Blic" da je svestan pritisaka koje Grčka trpi kako bi priznala nezavisno Kosovo, ali da veruje da do toga neće doći.

"Uputili smo zahtev grčkom Ministarstvu spoljnih poslova za razjašnjenje stavova njihovog ministra (Nikos) Kocijasa. Očekujem da i pored velikih pritisaka koje trpi Grčka neće promeniti stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti", navodi Dačić i dodaje da to ne bi bilo u skladu ni sa međunarodnim pravom, ni s prijateljskim odnosima dve države.

Kocijas je prethodno u razgovoru sa kosovskim premijerom Isom Mustafom najavio da će Atina podržati Kosovo u učlanjivanju u međunarodne organizacije, "uključujući one u oblasti bezbednosti", izrazivši ubeđenje da će to doprineti stabilnosti u regionu.

Kako se navodi, on je tokom posete Prištini ostao nedorečen na pitanje novinara da li će Grčka priznati nezavisnost Kosova, ali je "najavio da će Grčka u Prištini otvoriti kancelariju za saradnju s Kosovom".

U ambasadi Grčke rekli su "Blicu" da su "izjave ministra Kocijasa date u Prištini jasne".

"Grčka ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i grčki stav o tom pitanju ostaje nepromenjen", saopšteno je iz ambasade.

Grčka je jedna od pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, ali je jedina među njima koja priznaje kosovska dokumenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: