Kina: 35 miliona žrtava japanske invazije

U Kini je bilo više od 35 miliona žrtava, vojnika i civila, tokom 14-godišnje japaske invazije u prošlom veku (od proleća 1931.), piše Čajna dejli.

Izvor: Beta

Sreda, 15.07.2015.

21:27

Default images
foto: Beta/AP

Prema tim navodima, u toku japanske invazije poginulo je 3,8 miliona vojnika Kine.

Analiza takođe pokazuje da je, računajući po kursu iz 1937. godine, uništena imovina vredna 100 milijardi dolara, dok je indirektni ekonomski gubitak vredan 500 milijardi.

Nove brojke o gubicima Kine u ljudstvu i imovini, kao i novo istraživanje o doprinosu Kine pobedi u Drugom svetskom ratu objavljeni su na konferenciji za novinare u državnoj kancelariji za informisanje.

Prema tim podacima, kineska vojska je ubila, ranila, ili zarobila više od 1,5 miliona japanskih vojnika tokom rata.

Brojke se nalaze u drugom delu istraživanja, koje je sproveo Centar za istorijska istraživanja Centralnog komiteta Kominističke parije. Istraživanje je početo 2004. godine, a učestvovalo je više od 600.000 ljudi.

Prema oceni nekih istraživača Centra, ovaj posao je započet kasno, decenijama kasnije nego što je trebalo.

"Imamo odgovornost da kažemo potomstvu jasne činjenice o ratu", kazao je Li Džongđije, nekadašnji zamenik direktora istraživačkog centra.

Direktor Instituta za modernu istoriju Vang Đianlang rekao je da ovo istraživanje pokazuje da Kina nije samo branila svoju domovinu, već i bezbednost drugih zemalja.

"Otpor Kine je pružio dragoceno vreme drugim antifašističkim zemljma da se pripreme, uključujući Sovjetski Savez, SAD i Britaniju", kazao je Vang.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: