Fratini: Na jesen moguće otvaranje poglavlja

Očekujem da će na jesen, moguće u oktobru, biti otvorena prva poglavlja za pregovore Srbije za članstvo u EU, izjavio je Franko Fratini.

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.07.2015.

12:40

Default images
Foto: Tanjug

Bivši šef diplomatije Italije dodao je da ne bi trebalo na početku otvoriti poglavlje 35 koje se tiče odnosa Beograda i Prištine, već 23, 24 i 32.

"Optimističan sam oko toga što govorim i nadam se da će poglavlja biti otvorena u oktobru jer je uobičajeni izveštaj EK baš neposredno pre toga. Tada je pravo vreme da EU odobri otvaranje pregovora“, rekao je on novinarima nakon konferencije “Inovacije i transfer znanja-mogućnosti saradnje između Srbije i Italije”.

Srbiji, kako je ocenio, dobro ide u pripremi svih poglavlja, a posebno poglavlja 23 i 24 (pravosuđe i vladavina prava).

To su ključna poglavlja, a akcioni planovi su pregledani u Briselu i koliko sam razumeo, dobri su rezultati. Moja procena je, zato da će prvo poglavlje biti otvoreno na jesen“, rekao je Fratini.

On je rekao i da mnogi pričaju o poglavlju 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što je, kako je kazao, značajno poglavlje, ali nije jedino.

Moje mišljenje je da bi trebalo otvoriti za početak druga poglavlja. Možda 32, koje se odnosi na finansijsku transparentrnost ili i 23 i 24 jer su vladavina prava i pravosuđe takođe ključna poglavlja za EU“, rekao je Fratini.

Govoreći o krizi u Grčkoj i spremnosti EU na proširenje, on je rekao da ne može da se porekne da postoje sumnje.

Mnoge članice, Holandija, Finska, Velika Britanija, čak i Nemačka imaju sumnje oko daljeg proširenja nakon Hrvatske, ali to bi bila kompletno pogrešna politika. Kada pričamo o Grčkoj, nažalost pričamo o zemlji koja nije bila tako temeljna proteklih godina kakva je trebalo da bude kada je reč o fiskalnoj politici i budžetu. Razmatrajući zemlju poput Srbije, vidimo da je to duboko evropska zemlja, tako da nisu to uporedive situacije“, rekao je on.

Svejedno, dodaje, politički osećaj je tu i to bi trebalo uzeti u obzir.

"Jedina mogućnost koju bi trebalo da izbegavate, jeste da nastavite sa domaćim zadatkom, vezano za ono što je premijer već započeo i to je sređivanje ekonomije i svakodnevnim problemima“, poručio je Fratini.

Danas, ukazao je, priča se o mikrofinansiranju, mikrokreditima i inicijativama, a one multiplikuju 12 puta investiran novac. “To je jako profitabilno, na tome bi trebalo raditi jer je to zdravo približavanje Srbije EU“, zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: