Vojska diže zid, migranti stižu

Mađarska vojska je počela da gradi ogradu sa svoje strane granice, dok sa druge pristižu novi migranti. Ekipa B92 je snimila obe strane.

Izvor: B92

Utorak, 14.07.2015.

16:22

Default images
Foto: B92

Tamo gde se izvode radovi, novinarskim ekipama dozvoljeno je snimanje, ali je kretanje ograničeno, u krugu od sto kvadratnih metara.

Uskoro će početi i podizanje ograde, a do kraja ove sedmice, prema najavama, trebalo bi da bude završeno 150 metara.

Dok na granici traju pripreme za podizanje ograde, tridesetak kilometara dalje, na teritoriji Srbije, u Kanjiži trebalo je da počne pripremanje prostora za pomoć migrantima.

Od meštana ipak saznajemo, da taj prostor još nije pripremljen. U parku u centru Kanjiže zatičemo desetine izbeglica.
Foto: B92
Među njima i porodica dvadesetogodišnjeg Vasima, iz Sirije. Ovde je tek sedam sati. Planira da ode u Nemačku i nastavi studiranje. Čuo je za podizanje ograde, ali tvrdi da ga ona neće sprečiti da pređe granicu.

“Čuli smo za zid, biće opasno, ali želimo da pređemo granicu. Ako putuješ u velikim grupama mislim nda neće biti problema. Ako nas vrate, ponovo ću probati, sve ću pokušati, samo da se ne vratim u Siriju", kaže Vasim.

Sa migrantima su svakodnevno, od pre dve nedelje, i doktori bez granica.
Foto: B92
“Migrantima pružamo konsultacije, preventivne savete i osnovnu medicinsku pomoć. Posebno oko higijene i sprečavanja širenja virusa", kaže Stefan Moisasaing iz Doktora bez granica.

Jedan momak je na putu od Sudana do Kanjiže povredio nogu. Kaže da mu pomoć lekara bez granica mnogo znači.

“Četiri dana sam u Srbiji, planiraam da preko Mađarske stignem do Nemačke. Ograda me neće zaustaviti”, kaže on.

Svih 174 kilometra ograde, prema najavama, biće izgrađeno do kraja godine, a izgradnja će biti finansirana iz mađarskog budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: