YUCOM: Ne iseljavajte Rome, nemaju kud

Komitet pravnika za ljudska prava zatražio je da se hitno obustavi prinudno iseljenje tridesetak romskih porodica iz neformalnog naselja Grmeč u Beogradu.

Izvor: Beta

Utorak, 14.07.2015.

13:13

Default images
Foto: A.Veljkoviæ/Ilustracija

U saopštenju YUCOM-a se navodi da stanovnici tog naselja u većini slučajeva nemaju pristup osnovnim pravima iz socijalne i zdravstvene zaštite i da je reč uglavnom o raseljenim s Kosova.

"Ni nakon više od 20 sprovedenih prinudnih iseljenja romskih naselja u Beogradu, ova praksa nije prekinuta. Tako su stanovnici neformalnog naselja Grmeč u Zemunu 7. jula 2015. godine primili rešenja o rušenju objekata u kojima stanuju, čime je počeo postupak njihovog prinudnog iseljenja bez ikakve prethodne najave, konsultacija i informacija o alternativnom smeštaju", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su stanovnici neformalnog naselja Grmeč u Zemunu primili od građevinske inspekcije opštine Zemun rešenja kojima im je naloženo da sami uklone objekte u kojima stanuju u roku od jednog dana.

YUCOM ukazuje da prema domaćim propisima žalba na rešenje o rušenju ne odlaže izvršenje i da postoji realna opasnost da po sprovođenju rušenja njihovih domova stanovnici tog naselja ostanu na ulici, bez krova nad glavom.

"Pravo na adekvatno stanovanje ključno je za život u dostojanstvu i ostvarivanje niza ljudskih prava. Međunarodni standardi ljudskih prava predviđaju procedure za postupke iseljenja i garantuju da niko nakon sprovedenog iseljenja ne sme ostati na ulici, bez krova nad glavom. Republika Srbija je u poslednje tri godine više puta dobijala preporuke nadležnih tela UN o potrebi hitnog obustavljanja prinudnih iseljenja Roma, kao i o neophodnosti zakonskog regulisanja oblasti stanovanja Roma, u skladu s ratifikovanim međunarodnim ugovorima. Istovremeno, u izveštajima o Srbiji, Evropska komisija i Komesar za ljudska prava Saveta Evrope ukazuju na drastična kršenja ljudskih prava Roma u oblasti stanovanja", dodaje se u saopštenju.

Komitet pravnika za ljudska prava poziva nadležne državne organe i Grad Beograd da hitno obustave postupak iseljenja, da u potpunosti poštuju ratifikovane međunarodne ugovore i da obezbede adekvatan alternativan smeštaj stanovnicima ovog naselja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: