Zurof: Srebrenica nije genocid

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof izjavio je da masakr muslimana u Srebrenici 1995. godine nije bio genocid.

Izvor: Sputnik

Utorak, 14.07.2015.

17:00

Default images
Foto: Tanjug

Zurof je upozorio da treba biti oprezan kada se koristi termin genocid i dodao kako ne negira ubistva muslimana u Srebrenici.

"Ne poričem da su srpske snage ubile muslimane u Srebrenici, što nije smelo da se desi i ti ljudi treba da budu izvedeni pred sud, ali u Srebrenici se nije dogodio genocid. Ako su srpske snage pustile žene i decu da odu, to nije genocid. Sve je to politika, rekao je Zurof za Sputnik.

Politička odluka, smatra Zurof, stoji i iza predloga britanske rezolucije o Srebrenici, na koji je Rusija stavila veto u Savetu bezbednosti.

Zapadne zemlje su želele da naprave simbol od srpskih zločina tokom ratova devedesetih, kako bi opravdale ono što su želele da postignu sa Dejtonskim sporazumom, a Srebrenica je za to poslužila jer je bila najveća tragedija, ocenio je Zurof.

Podseća da su isti ljudi, poput Bila Klintona, događaje u Ruandi odbili da okarakterišu kao genocid.

Klinton nije želeo da obaveže SAD, a to jeste bio genocid. Zbog toga što je odbio da te događaje nazove genocidom, mnogi su izgubili živote, podvukao je Zurof.

Direktor Centra "Simon Vizental" smatra da u Istočnoj Evropi pokušava da se promeni definicija genocida.

"U Evropi danas postoje pokušaji da se promeni istorija Drugog svetskog rata i holokausta, pa tako vidimo pokušaj da se izjednače komunizam i nacizam, što istorijski nije tačno. U oba slučaja reč je o strašnim zločinima, ali komunistička ideologija nije podrazumevala istrebljenje celog jednog naroda i industriju smrti, kao što je to bilo tokom nacističke ere", ukazao je Zurof.

Pošto je holokaust postao simbol, objasnio je Zurof, svi hoće da prikažu zločine kao holokaust, jer tako dobijate priznanje, odštetu, što mi zovemo čežnjom za holokaustom.

Zemlje poput Litvanije, Letonije, Estonije, čiji su pripadnici učestvovali u masovnim zločinima, imaju izbor da budu predstavljeni kao nacija ubica ili nacija žrtava. Jasno je da žele da budu žrtve, ističe Zurof.

Izraelski istoričar američkog porekla, koji je zaslužan za izvođenje pred sud mnogih bivših nacista, među kojima i komandanta koncentracionog logora Jasenovac i ustaškog zločinca Dinka Šakića, kaže da u Hrvatskoj situacija nije crno-bela.

"Problem je što je to zemlja u kojoj je značajan deo populacije nostalgičan za ustaškom prošlošću. Primer je i to što je Tompson dugo jedan od najpopularnijih pevača u Hrvatskoj, a on je rasista, podržava ustaše, peva užasne pesme o ubijanju Srba, o ubijanju Stipe Mesića", ponavlja Zurof.

To, kako ističe, znači da nešto nije u redu, ali ne znači da su svi Hrvati fašiste i ustaše.

"Mnogi u Hrvatskoj su se protivili fašizmu i mrze sve to. Mesić je radio protiv toga dok je bio predsednik, ali kada sadašnji predsednik odlazi u Blajburg, šta da kažem. To je neverovatno", zaključuje Zurof.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: