Sutra izricanje presude Darku Šariću

Specijalni sud u Beogradu sutra bi trebalo da izrekne presudu Darku Šariću i pripadnicima njegove grupe optuženim za organizovanje šverca 5,7 tona kokaina.

Izvor: B92

Nedelja, 12.07.2015.

13:07

Default images
Foto: Beta/AP

To će biti prvostepena presuda na koju će moći da se uloži žalba Apelacionom sudu.

Postupak, koji se vodio po šest spojenih optužnica protiv ukupno 36 okrivljenih, od kojih je njih 14 još u bekstvu, počeo je u oktobru 2009. godine hapšenjem prvih osumnjičenih i zaplenom oko dve tone kokaina u Urugvaju. Oni se terete za šverc kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Darku Šariću se sudilo u odsustvu, sve dok se nije predao vlastima 18. marta 2014. godine i od tada se nalazi u pritvoru.

Sve vreme trajanja postupka Šarić je negirao krivicu, tvrdeći da nema dokaza da je on organizator šverca kokaina i da je proces politički montiran.

U završnoj reči Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je da se Šarić i ostali optuženi osude na maksimalne kazne zatvora od 30 do 40 godina, ocenjući da za optužene nema olakšavajućih okolnosti, jer su sve "radili sa direktnim umišljajem, a pobude su bile isljkučivo sticanje enormne finansijske koristi".

Na optuženickoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su osim Šarića još devet optuženih, drugih devet je zaključilo sporazum o priznanju krivice, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

Na optuženičkoj klupi su osim Šarića, Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stojiljković, Marko Dabović i Aleksandra Mišić.

U bekstvu su još Rodoljub Radulović, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović. Za njima je raspisana Interpolova poternica.

Darko Tošić uhapšen je 5. jula u Amsterdamu, ali prema poslednjim informacijama, holandske vlasti ga još nisu izručile Srbiji.

Tokom trajanja postupka Draško Vuković, Radan Adamović i Nebojša Joksović postali su svedoci saradnici, ali se oni ne izuzimaju od optužbe, iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao "nagrada" za saradnju u rasvetljavanju krivičnih dela.

Sporazume o priznanju krivice s tužilaštvom je zaključilo devet članova kriminalne grupe: Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotović i Miloš Krpović.

Oni su osuđeni na kazne od dve godine i devet meseci do deset i po godina zatvora, plaćanje sudskih troškova, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, čime se u budžet Srbije slilo više od milion evra.

Izricanje presude zakazano je za 10 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: