Pionirski park: Sveće, policija i četničke pesme

Aktivisti NVO i građani zapalili su sveće u Pionirskom parku u Beogradu, kako bi odali počast žrtvama zločina u Srebrenici, počinjenog pre 20 godina.

Izvor: B92

Subota, 11.07.2015.

00:05

Default images
foto: @YUCOMoffice

Skup su obezbeđivale jake policijske snage, pošto su se sa druge strane parka pojavile pristalice desnicarskih organizacija.

U delu parka prema ulici Kralja Milana, aktivisti NVO su pored zapaljenih sveća simbolično stavili papire sa brojevima.

Skup je počeo, takođe, simbolično u 23:07.

U delu parka ispred skupštine Grada, sledbenici desničarskih organizacija, pevali su četničke pesme, skandirali haškim optuženicima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, i nosili transparent na kome je pisalo "Srbi su žrtve genocida". Među njima se nalazio i lider radikala Vojislav Šešelj, takođe haški optuzenik.

Između njih se nalazio veliki kordon policije, a nekolicima osoba u crnim majicama koja pokušavala da priđe građanima koji su došli da zapale sveće, brzo su udaljeni.

Paljenje sveća u Pionirskom parku organizovala je grupa NVO koja je za subotu planirala da na platou ispred Skupštiine Srbije organizuje skup "#7000", na godišnjicu srebrerničkog zločina.

Pošto su desničarske organizacije u isto vreme zakazale svoje skupove na istom mestu, MUP je zabranio sva ta najavljena okupljanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: