Veto Rusije, nije usvojena rezolucija

Rezolucija o Srebrenici nije usvojena na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, nakon što je Rusija uložila veto.

Izvor: B92

Sreda, 08.07.2015.

16:37

Default images
Ruski ambasador Vitalij Èurkin (screenshot)

Rusija je prethodno na sednici SB UN zatražila da se o rezoluciji o Srebrenici uopšte ne glasa, ali ostale članice nisu prihvatile taj predlog.

Za usvajanje rezolucije je glasalo 10 članica SB UN, četiri su bile uzdržane, dok je samo Rusija bila protiv, ali ona ima pravo veta. Među uzdržanim nacijama bila je Kina, koja je juče tražila odlaganje glasanja dok se ne postigne konsenzus svih članica SB.

Tokom rasprave, britanski predstavnik rekao da "rezolucija ne optužuje srpski narod, jer su zločine činili svi i žrtve su na svim stranama".

Ruski veto odmah je naišao na oštre kritike. Predlagač rezolucije Velika Britanija ocenila je da je veto "šokantan" i da "ovaj potez Rusije kalja sećanje na sve one koji su ubijeni u genocidu".

SAD su ocenile da je ruski veto "nova mrlja na reputaciji Saveta bezbednosti".

"Ruski veto je sprečio da se ukaže na zločin, zločin genocida. Poricanje genocida je prepreka za pomirenje", rekla je ambasadorka SAD Samanta Pauer.

Ruski veto su osudile misije i Nemačke i Albanije u UN.

Osim Kine, uzdržane su bile i Nigerija, Angola i Venecuela. Glasove "za" su dali SAD, Velika Britanija, Francuska, Španija, Litvanija, Novi Zeland, Čile, Malezija, Jordan, Čad.

Sednica je otvorena minutom ćutanja u znak sećanja na žrtve iz Srebrenice, na predlog ruskog ambasadora Vitalija Čurkina, koji je potom rekao da je rezolucija politički motivisana, da doprinosi sukobu, podelama i izazivanju novih tenzija u BiH.

On je spomenuo i raseljene Srbe sa prostora BiH, rekavši da su oni patili kao i svi drugi i dodao da se Rusija zalaže za ispitivanje svih zločina na Balkanu pa i onih protiv srpskog naroda.

Ovo je drugi put da Rusija ulaže veto na odluke SB UN u vezi sa sukobima na Balkanu, a poslednji put je to učinila u decembru 1994. godine.

Pre sednice, nakon dve nedelje pregovora i više verzija britanske rezolucije, zamenik ministra inostranih poslova RUsije rekao da je u Njujorku pokušavaju da naprave "kompromisni tekst rezolucije".

Ipak, očigledno da do toga nije došlo. Premijer Srbije Aleksandar Vučić je sinoć izjavio da britanska rezolucija o Srebrenici u ovom obliku neće biti usvojena i da on ima garancije za to.

Kako piše "Blic", Velika Britanija i SAD su noćas ruskoj delegaciji u Savetu bezbednosti UN uputile sedmi predlog rezolucije o Srebrenici. Prema navodima "Blica", prerađeni su delovi šestog predloga rezolucije oko kojih juče nije bilo saglasnosti.

Do pomeranja zasedanja došlo je zbog neslaganja oko teksta rezolucije, a Kina je predložila da se glasanje o britanskom predlogu rezolucije o Srebrenici odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica SB.

Agencija Frans pres javlja u utorak da je Rusija članicama Saveta bezbednosti UN saopštila da planira da uloži veto na tekst britanske rezolucije, nakon čega su sazvane hitne konsulatacije.

Kako su preneli mediji, noćas su Velika Britanija i SAD pokušavale da uvere Rusiju da ne ulaže veto.

Savet bezbednosti UN u proteklih dvadesetak godina posvetio je više od 150 rezolucija problemima izazvanim ratovima i raspadom bivše SFR, a samo u tri slučaja rezolucije nisu prošle jer je neka od stalnih članica uložila veto.

Da bi rezolucija bila prihvaćena, potrebna je dvotrećinska većina, odnosno devet od 15 zemalja, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija) ne stavi veto.

Dogovoren je i poseban format za ovu rasravu - brifing na kojem će svoja viđenja događaja u Srebrenici predstaviti zamenik šefa UN Jan Elijason i princ Zeid, visoki predstavnik UN za ljudska prava. Posle toga, uslediće komentari država članica.

Srebrenica Draft Resolution Which Failed in UNSC on July 8, 2015 by Matthew Russell Lee

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

316 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: