"Nikolić zaustavio britansku rezoluciju"

Kabinet predsednika Tomislava Nikolića je saopštio da je Nikolić, svojom diplomatskom aktvnošću, zaustavio britansku rezoluciju pred Savetom bezbednosti UN.

Izvor: Beta

Sreda, 08.07.2015.

15:13

Default images
Foto: Beta, arhiva

Kabinet predsednika odbacuje kritike opozicione DS zbog Nikolićevog pisma britanskoj kraljici Elizabeti drugoj.

U reagovanju koordinatora za medije u Kabinetu predsednika Srbije Vuka Fatića na izjavu internacionalnog sekretara DS Vladimira Todorića navodi se da je Nikolić uputio 2. jula pisma svim šefovima država članica Saveta bezbednosti UN, pa i kraljici Elizabeti Drugoj, želeći da ih upozna zašto ne bi bilo dobro da Savet bezbednosti UN usvoji rezoluciju o Srebrenici, koju je predložila Velika Britanija.

Fatić je naveo da je neistina da je Nikolić tražio od kraljice Elizabete Druge da Velika Britanija povuče predloženu rezoluciju, već da je zamolio da "upotrebi svoj autoritet i ukaže vladi (Velike Britanije) na složenost i teškoće pitanja" u vezi sa Srebrenicom.

"Dakle, ako ništa drugo, (britanska kraljica) ima bar pravo da izrazi svoje mišljenje. Pa neka je to i proceduralno, svejedno nije beznačajno. Niko, a pogotovo ne predsednik Nikolić, od nje nije tražio da se meša u rad svoje vlade, niti bilo šta slično", navodi se u saopštenju.

Predstavnik kabineta predsednika Srbije naveo je i to da kraljica Elizabeta Druga u opisu svojih nadležnosti ima i sednice takozvanog „Privatnog saveta“, na kojima odobrava uredbe i druge podzakonske akte Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

"Gospodine Todoriću, zašto žalite zbog sudbine rezolucije, koju je svojom diplomatskom aktivnošću predsednik zaustavio", upitao je u reagovanju Vuk Fatić.

Internacionalni sekretar DS Vladimir Todorić juče je izjavio da je upućivanjem pisma britanskoj kraljici predsednik Srbije "naneo ogromnu štetu interesima Srbije" ; i da je "napravio diplomatski skandal".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: