Pristanak na ucene Grčke vodi rastu populizma

Šef poljske diplomatije Gžegož Šetina ocenio je da bi Evropska unija bez Grčke značila slabljenje cele Unije, ali da Evropa ne može da popusti ucenama iz Atine.

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

10:40

Default images
Foto: Beta/AP

To bi donelo opasni rast populizma na starom kontinentu, rekao je Šetina.

"Ukoliko EU bez razmišljanja pristane na ucene iz Grčke, šta će uraditi zemlje koje su prihvatile težak scenario izlaska iz krize? To su Portugal, to je Španija, to je Italija ali, takođe Irci. Ukoliko tamo podstaknemo populistička raspoloženja, populističke partije će početi da pričaju: 'Zašto da vraćamo novac, zašto da štedimo?!", kazao je Šetina poljskoj televiziji TVP.info.

Poljski ministar inostranih poslova upozorio je da će pregovori s Grčkom nakon referenduma biti veoma teški, zato što po njegovoj oceni Grci ne osećaju odgovornost za vlastitu istoriju i taoci su trošenja para koje nisu imali, slušanja predizbornih obećanja bez pokrića i neprestanog zaduživanja države.

"Danas oni smatraju da to nije njihova krivica već prethodnih vlada. Ne osećaju odgovornost za vlastitu istoriju", kazao je Šetina.

Šef poljske diplomatije upozorio je takođe na problem da ne postoji nekakva propisana procedura izlaska iz evrozone, zato što niko nije pretpostavljao da ta dodata vrednost EU, evrozona, može da počne da se raspada.

"Ne radi se samo o budućnosti evrozone, već i o tome kuda će Evropa krenuti dalje... Evropska unija bez Grčke to bi bila jedna drugačija Evropa koja je poražena i ne širi dalje svoje evropsku porodicu, manja je i slabija", rekao je Gžegož Šetina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: